Ostavka četvrtog ministra u Vladi Slovenije 1Ljubljana (ilustarcija) : Foto: M. M.

Samo Fakin, slovenački ministar zdravstva u koalicionoj vladi premijera Marjana Šareca, dao je u danas ostavku iz zdravstvenih razloga.

On je saopštio da se na žalost „presporo oporavlja“ od posledica teške viroze zbog koje je mesec dana bio na bolovanju, javila je Hina.

Saniranje finansijskog stanja u zdravstvu, bolje upravljanje bolnicama i mere za zdravstvenu reformu radi demografskog starenja stanovništva, to su zadaci koje je vlada premijera Šareca istakla je na početku mandata kao prioritet.

Samo Fakin (63), je lekar i niz godina bio je direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje.

U poslednje vreme suočio se s kritikama zaposlenih u zdravstvu i došao u sukob sa sindikatima. U medijima su se dodatno pojavile brojne polemike oko glavnih pitanja u zdravstvu i oštre kritike na njegov račun.

Dok ministar tvrdi da je glavni problem povećanje efikasnsti u zdravstvu, sindikati tvrde da je problem odliv kadrova.

Oni ističu da nema dvoljno ni sestara ni lečkara, dok ministar ističe da je je broj pacijenata u poslednjih deset godina porastao samo za dva odsto, a istovremeno broj zaposlenih povećan za 4.000 ljudi. Fakin je četvrti ministar koji napušta koalicionu vladu za manje od pola godine njenog mandata.

Pre njega, otišli su ministar za ekologiju Jure Leben, ministar za inzegracije Marko Bandelli i ministar za kulturu Dejan Prešiček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari