Otadžbina: Vučić podržava Đukanovića jer želi da se osveti Amfilohiju zbog Kosova 1Foto: Facebook /Otadžbina

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ocenio je danas da je aktuelna vlast u Srbiji dužna da zaštiti svoju crkvu i sunarodnike u Crnoj Gori ali da to ne čini jer predsednik Aleksandar Vučić želi da se osveti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji mu je glavna prepreka za ideju razgraničenja sa Kosovom.

Taj pokret je u saopštenju odgovorio Vučiću da niko od njega i ne traži da šalje tenkove u Crnu Goru, kako je sam rekao, već da uradi ono što jedna normalna pravna država treba da učini u zaštiti svojih nacionalnih i državnih interesa.

„U danima dok se vodila rasprava u skupštini Crne Gore o ovom zakonu gole otimačine, Vučić je sa Milom Đukanovićem seirio u Albaniji. I ne samo što je seirio nego je izjavom da se Srbija po pitanju zakona neće mešati u unutrašnje stvari Crne Gore dao vlastima režima Đukanovića podsticaj da se on usvoji. Predsednik Srbije se čak i glasnuo kako je Crnogorska pravoslavna crkva ranije imala svoju autokefalnost što je gola laž i besmislica. Ovakva izjava predsednka Srbije može da se poredi sa onom kada je za ubistvo srpskih mladića u kafiću Panda u Peći 1998. godine direktno optužio srpsku Državnu bezbednost“, dodaje se.

Taj pokret je dodao da u oči upada i držanje dela Srpske pravoslavne crkve koji je sklon Vučiću, na čelu sa patrijarhom.

„Svoj deo SPC u Crnoj Gori srpski patrijarh brani po onoj Njegoševoj ‘Janko brani mrtva Vladislava, što ga brani kad ga ne odbrani’. Pa čak i sam moleban za podršku srpskom narodu i srpskim svetinjama u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji održan je bez prisustva patrijarha i sa jako malim brojem prisutnih građana za grad Beograd. Dok se u Nikšiću i Beranama skuplja na molebanima po više od 20.000 ljudi, u Beogradu taj broj nije bio ni 5.000. Ako se doda da su moleban predvodili Marko Đurić direktor Kancelarije za KiM i Nikola Selaković generalni sekretar predsednika Srbije koji su predali institucije srpske države na Kosovu i Metohiji sepratistima u Prištini može se steći jasna slika o kakvoj se odbrani srpskih svetinja radi“, naveo je taj pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari