Otvorena Crnogorska kuća u Beogradu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Crnogorska kuća u Beogradu je poklon toj zemlji na dan kada proslavlja svoju državnost i predstavlja otvorena vrata prijateljstva.

Predstavlja sabiralište ideja, saradnje, istinske posvećenosti očuvanju svih dragocenih momenata naše zajedničke prošlosti i budućnosti, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je, na svečanosti povodom otvaranja Crnogorske kuće u Beogradu, ocenio da će to predstavljati jačanje inače čvrste veze između dva naroda i države.

Ovom divnom Beogradu, kao i celoj Srbiji, ne nedostaju kuće u kojima žive oni koji su došli ili dolaze iz Crne Gore, prolaze ili ostaju, prihvaćeni sa nepodeljenom i iskrenom dobrodošlicom. Nedostajala je kuća sa konceptom koji bi nas spojio, rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da očekuje da koncept Crnogorske kuće bude kreativni koncept kulturnog centra, privredne komore, razmene mladih, „za sve one segmente koje obuhvataju bilateralni odnosi prijateljskih država“.

On je ukazao da su se vlade dve države lako i na obostrano zadovoljstvo dogovorile da razmene kuće u Podgorici i Beogradu, da će svaka država sama planirati sadržaje u njima, koji bi, ma kako bili različiti, trebalo da imaju zajednički imenitelj – da budu na dobrobit svih građana.

Da učvršćuju veze među nama, da na pitanja koja su od obostranog interesa pronalaze odgovore od obostranog interesa, da rešavaju nedoumice, ali i da se družimo, sabiramo, da se na parčetu crnogorske zemlje u Beogradu i srpske u Podgorici uvek osećamo kao da smo u zajedničkom domu, rekao je Nikolić.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je da otvaranje Crnogorske kuće u Beogradu ima nesumnjivo veliku vrednost i značaj i da je to još jedna potvrda bliskih i prijateljskih odnosa dve države.

On je ukazao da Srbija i Crna Gora, pored tradicionalno dobrih odnosa, imaju i kompatibilne ekonomije i izutzetnu privrednu i turističku saradnju.

Obeležavanju crnogorskog praznika u Beogradu prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Maja Gojković, kao i ministri iz odlazeće Vlade Kori Udovički, Zoran Đorđević, Nebojša Stefanović, novi premijer Vojvodine Igor Mirović, kao i gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, kao i predstavnici diplomatskog kora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari