Otvoreni parlament: Neprihvatljivo ponašanje poslanika u raspravi o godišnjem izveštaju Poverenika 1Foto: Stanislav Milojković

Otvoreni parlament izrazio je zabrinutost zbog rasprave u Narodnoj skupštini povodom razmatranja izveštaja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Nakon pet godina čekanja da izveštaji nezavisnih organa budu razmatrani u plenumu, poslanici SNS-a, Pokreta socijalista i opozicionih radikala sveli su jučerašnju raspravu na kritiku ličnosti bivšeg Poverenika i degradiranje institucije, istaknuto je u njihovom saopštenju. Tokom 507 minuta koliko je trajao prvi dan sednice, imenom je Rodoljub Šabić pomenut čak 235 puta. 

„Takvim ponašanjem obesmišljen je čin razmatranja izveštaja u skupštinskom plenumu i propuštena je prilika da se objektivno sagleda da li su i kako građani imali pristup informacijama od javnog značaja, kao i kako je država štitila lične podatke svojih građana“, piše u saopštenju.

Oni su istakli da jučerašnja rasprava u plenumu najvišeg predstavničkog tela ukazuje na to da narodni poslanici ne poznaju osnove funkcionisanja demokratskog sistema i vrednosti dijaloga, niti poreklo svog mandata koji zloupotrebljavaju kako bi zadovoljili interese partije, a ne građana.

Kako su podsetili, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema radu nezavisnih tela od momenta njihovog osnivanja, a njihove nalaze je skoro uvek zanemarivala čime je i ograničavala njihov stvarni doprinos boljem životu građana.

„Međutim, to ne predstavlja opravdanje, niti otklon od odgovornosti aktuelnog saziva i svih onih koji će doći posle njega“, piše u saopštenju.

Otvoreni parlament je podsetio da kontrola izvršne vlasti predstavlja jednu od ključnih funkcija parlamenta, a nezavisna tela ključnog partnera Skupštine u sprovođenju suštinske i delotvorne parlamentarne kontrole nad radom državnih organa i stanjem ostvarivanja prava građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari