Ozbiljna verovatnoća da se u Nišu ujedine odbori svih opozicionih stranaka 1Foto: Vesna Torović

Gradski odbori opozicionih stranaka u Nišu u velikoj meri su rešeni da na predstojećim lokalnim izborima nastupe u najširoj koaliciji, nezavisno od eventualnih saveza koje će sklapati njihove „centrale“ na parlamentarnim izborima, kažu dobro obavešteni izvori Danasa, uz rezervu da bi neki od njih u toj nameri, ipak, mogli da budu osujećeni upravo od tih stranačkih centrala.

Ovakvo opoziciono „raspoloženje“ demonstrirano je i prošlog četvrtka, na tribini Pokreta slobodnih građana (PSG), na kojoj su govorili njegov predsednik Saša Janković sa saradnicima. Na tribinu su, između ostalih, došli i predsednik niške DS Miodrag Stanković i gradski čelnik Tadićeve SDS Dragoslav Ćirković. Demokrate, inače, nisu u opozicionoj koloni koju predvodi PSG, već pripadaju drugom opozicionoj grupaciji – Savezu za Srbiju, a SDS nije ni u jednom od ta dva opoziciona tabora.

Janković je, odgovarajući na novinarska pitanja o potencijalnom ujedinjenju opozicije na lokalnom nivou u Nišu, kazao da će odluku o tome doneti niško Povereništvo PSG, uz saglasnost „centrale“ Pokreta, jer „ne zna kako bi moglo drugačije“. Nepun čas kasnije, na samoj tribini, bio je eksplicitniji, te je rekao da je „normalno da će centrala PSG dati, a zapravo je već dala takvu saglasnost“.

– Moguće je da Janković to ne bi rekao na taj način da mi nismo bili na tribini. Došli smo jer se niška opozicija na jednom od sastanaka dogovorila da ćemo jedni drugima odlaziti na skupove, kako bi pokazali raspoloženje za zajedništvo. Već izvesno vreme zagovaram rešenje da se kompletna opozicija u Nišu ujedini i da na lokalne izbore izađe sa jednom listom, na kojoj bi se, dakle, našle i stranke iz Saveza za Srbiju, i one oko PSG, i one koje se do sada nisu nigde svrstale, kaže za Danas predsednik niških demokrata Miodrag Stanković.

Stanković tvrdi da niški odbor DS „ima potpunu autonomiju“ da odlučuje o koaliciji na lokalnom nivou. Ova stranka je, podseća, na lokalnim izborima 2016. godine formirala koaliciju „Niš, moj grad“ koja je bila potpuno drugačija od one na republičkom nivou, jer su u njoj bile SDS, Narodni pokret Srbije i LDP. Početkom ove godine bila je suosnivač Ujedinjene opozicije Niša, koju osim DS čine i Pokret slobodnih građana, Dveri, Dosta je bilo, Narodna stranka, Levica Srbije, Niška inicijativa, Nova stranka i Pokret za preokret.

– Ujedinjena opozicija Niša nastala je iz potrebe odbrane Niškog aerodroma od besplatnog preuzimanja od strane Republike. Ona je nastavila da funkcioniše i povodom drugih tema, pa smo, recimo, pre nedelju dana imali sastanak na kojem smo analizirali rezultate šestogodišnje vladavine SNS-a i dva niška gradonačelnika iz te stranke, a dogovarali smo i zajedničke akcije, kazao je Stanković, koji izražava nadu da će se i opozicija na republičkom nivou okupiti u jednoj koloni, pre svega oko Saveza za Srbiju, koji, kako ocenjuje, „ima potencijal za smenu aktuelne vlasti“.

Dragoslav Ćirković, predsednik niške SDS, „potpuno je uveren“ da ni taj odbor neće imati bilo kakvu smetnju iz vrha stranke za učešće u lokalnim stranačkim savezima za koje se sam opredeli. On je ocenio da su „i svi drugi lideri niških odbora opozicionih stranaka spremni da naprave jednu izbornu kolonu“ i da se unutar svojih stranaka bore za to, bez obzira u kojim će savezima one biti na republičkom nivou.

– Politički lideri stranaka više se ne pitaju o lokalnim savezima i drugim lokalnim temama u meri u kojoj je to bilo do sada. Oni više nemaju pravo da dolaze u Niš po „svoj“ glas za republičke izbore. Nemaju nikakvo pravo na diktat. Zahvaljujući ovoj vlasti, Niš je postao grad beznađa, u kojem se sve teže živi i iz kojeg se beži, i mi moramo da se okrenemo sebi i sami sredimo svoje dvorište, rekao je Ćirković za naš list.

Predstavnici opozicije su procenili da će Niš imati lokalne izbore u skorije vreme, verovatno zajedno sa referendumom i parlamentarnim izborima. Ovaj grad je „zreo“ za takve izbore, na šta ukazuju i sve češća hapšenja predstavnika lokalne vlasti, paljenja njihovih automobila ili nedavno izbegavanje uvođenja prinudne uprave u poslednjem trenutku, kazali su.

Realnije je akciono jedinstvo

– Stranke koje funkcionišu na centralistički način su prevaziđene i imaju stigmu i kod građana i u nevladinom sektoru. Niš definitivno ide u pravcu objedinjavanja cele opozicije. Verujem da je za sada realnije njeno akciono ujedinjenje oko konkretnih tema, nego pravljenje klasične koalicije, kaže za naš list Dejan Petković, gradski odbornik Niške inicijative, koju čine nekadašnji funkcioneri i članovi Dosta je bilo. On dodaje da Niška inicijativa „nema tatu u Beogradu“, tako da će samostalno odlučivati i o ulasku u opozicione saveze. Ona namerava da na društvenim mrežama objavi konkurs za najbolje kandidate za odbornike, koje bi predlagali i glasali građani Niša, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari