Pacoli: Inicijativa građana koju je pokrenuo Bahtiri je njihovo ustavno pravo 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Zamenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je inicijativa građana opštine Južne Mitrovice za ujedinjenje Mitrovice, koju je pokrenuo gradonačelnik Agim Bahtiri i Skupština opštine Južna Mitrovica, njihovo ustavno pravo.

„Smatram da niko nije protiv građanskih inicijativa, zasnovanih na Ustavu i zakonima, naročito kada su to mehanizmi za ostvarivanje suvereniteta koji potiče od građana i koji pripada samo njima“, napisao je Pacoli na Fejsbuku, preneo je RTK. Prema njegovim rečima, Kosovo ima dobro regulisanu proceduru i kriterijume pomoću kojih građani mogu da sprovedu zakonodavnu inicijativu za izmenu ili izradu bilo kog zakona.

Pacoli je naveo da je pokretanje zakonodavne inicijative samo jedna faza te procedure i da posle toga Skupština Kosova odlučuje o daljem postupku zakonodavne inicijative koja dolazi od građana.

„Stoga, inicijativa građana opštine Južna Mitrovica za izmenu i dopunu Zakona o administrativnim granicama opština, iniciran od strane gradonačelnika Agima Bahtirija i Skupštine opštine Južna Mitrovica, ustavno je pravo koje proističe iz njihove volje da ostvare suverenitet koji pripada samo građanima“, napisao je Pacoli. Bahtiri je izjavio u ponedeljak da su peticiju za ujedinjenje Mitrovice za sedam dana potpisala 16.594 građanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari