Pahor: Bez spominjanja nepromenljivosti granica zbog insistiranja Vučića 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je iz završne deklaracije sa današnjeg samita Procesa Brdo-Brioni izostavljen deo o nepromenljivosti državnih granica zbog insistiranja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na formulacijama koje bi otvorile beskrajne rasprave.

„Predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije bio protiv diskusije o zabrani promene granica, ali je predložio takvu formulaciju koja bi praktično anulirala sva diplomatska priznanja Kosova… Dakle bilo je jasno da lako možemo da počenio raspravu koja se nikada ne bi završila“, rekao je Pahor odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da je svojim predlogom želeo da se dođe do rezultata koji bio shvaćen kao put napred, a ne unazad „ali je bilo jasno da će Vučić insistirati“… „Rasprava bi bila beskonačna“, dodao je.

Vučić je prethodno danas rekao da je na samitu Procesa Brdo-Brioni bilo govora o promeni granica unutar regiona, ali da se Srbija zalaže za granice koje su utvrđene u Ujedinjenim nacijama.

„Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od Ujedinjenih nacija. Neki misle da ne treba da se menjaju granice onako kako se njima sviđa, a mi mislimo da ne treba da se menjaju u skladu sa pravilima koje su ustanovile UN“, rekao je on novinarima.

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, održan je danas u Brdu kod Kranja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Pahor: Bez spominjanja nepromenljivosti granica zbog insistiranja Vučića”

  1. Zasto se Vucic poziva na UN kada zna da UN ne odredjuju necije granice ,nego stanovnistvo?
    Zato da bi skinuo odgovornost sa sebe.
    A zasto se nije pozvao na Rezoluciju 1244?Pa zato sto zna da ni ona ne zahteva da resenje buduceg statusa Kosova bude u okviru Srbije.Oni koji su 1999 bili na vlasti i koji su potpisali Kumanovski sporazum i saglasili se sa Rezolucijom 1244,oni su se povukli sa Kosova i PRIHVATILI postojece granice.Sta tu imaju UN ili Vucic da priznaju ili ne priznaju.Oni koji su odbili plan Ahtisarija(i pridobili Rusiju da u Savetu bezbednosti onemoguci saglasnost sa tim planom,)zbog cega je i resenje kosovskog problema izmesteno iz Saveta Bezbednosti i UN, imalo je za posledicu proglasenje nezavisnosti Kosova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.