Pahor: Slovenija želi dobre i prijateljske odnose sa svim državama 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ambasadorima na prijemu, na Brdu kod Kranja, Pahor je rekao da će u regiji, Ljubljana nastaviti da vodi politiku produbljene saradnje sa svim državama zapadnog Balkana.

„Sa svim tim državama imamo otvorene i prijateljske odnose, što nam omogućava da delujemo kao faktor povezivanja“, rekao je Pahor i dodao da je Slovenija angažovana na procesima pomirenja i regionalne saradnje, na sređivanju bilateralnih i multilateralnih pitanja na miran način.

Slovenija će ove godine prisustvovati proletnjem samitu lidera država iz regije u Tirani u sklopu slovenačko-hrvatske inicijative Brdo-Brioni i sastanku država inicijative Tri mora u Sloveniji u junu.

Pahor očekuje da će se na taj skup odazvati visoki predstavnici evropskih država i Sjedinjenih Država. U odnosima sa susedima, Slovenija se zalaže za jačanje prijateljskih i bliskih odnosa sa sve četiri susedne države, pa tako i s Hrvatskom koja, kako je rekao Pahor, „ne ispunjava svoje međunarodne obaveze u pogledu granice koja je već bila određena“, prensoi index.hr.