Palmer: Nema sporazuma bez kompromisa 1Foto: Prinscreen/ Facebook američka ambasada u Srbiji

Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan i Entoni Godfri, ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, večeras su uživo odgovarali na pitanja koja su im pratioci profila ambasade postavljali na Fejsbuku.

Tokom „diploćaske“, kako je pisalo u najavi, ambasador Godfri je, pošto je završio svoj radni dan, pio čašu svog omiljenog vina iz Srbije, dok je Palmer, koji je zbog vremenske razlike bio na poslu, pio kafu.

Jedan od gledalaca postavio je pitanje Palmeru da li je na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Vučićem razgovarao o Kosovu. On je odgovorio „naravno da smo pričali o Kosovu, predsednik i ja smo pričali o Kosovu stotinama puta za sve godine koliko se poznajemo“.

– Apsolutno, naša pozicija je da je neophodan kompromis kako bi napravili korak napred po ovom pitanju. Nema sporazuma bez kompromisa, nema pregovora koji u nekom trenutku ne zahtevaju kompromis i prilagođavanje. U pogledu na poziciju SAD-a, ja neću koristiti reč „insistiramo“, za Sjedinjene Države, ako pogledamo proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, mi verujemo da će samo međusobno priznanje u osnovi ostaviti ovo pitanje u prošlosti za sve. I to je ono što bismo želeli da vidimo – poručio je Palmer.

Upitan da uporedi svoja iskustva kada je prvi put došao u Beograd i kada ga posećuje sada, on je rekao da su 1993. godine, kada je prvi put došao, bila teška vremena. Palmer je podsetio da su bile aktuelne sankcije, da je rat u Bosni bio na vrhuncu i zaključio da je to bilo mraćno i teško vreme za mnoge ljude.

– Sada su stvari mnogo bolje, sigurno. Znate, odnosi između Srbije i SAD, naravno, u to vreme je bila SFRJ, ali odnosi sada su jaki i pozitivni. Jedna stvar za koju znam da se nije promenila od kada sam prvi put 1993. godine došao u Beograd do danas, je toplina, prijateljsko raspoloženje i osećaj dobrodošlice koji mi je pružio srpski narod u svakoj fazi. Čak i onda kada odnosi između naše dve zemlje nisu bili dobri, srpski narod je uvek bio srdačan i pružio mi osećaj dobrodošlice – istakao je Palmer.

Na pitanje gledaoca zbog čega su SAD i EU svojim nedovoljnim angažovanjem ostavile prazan prostor na Zapadnom Balkanu koji Rusija i Kina koriste kako bi proširile svoj uticaj, ambasador Godfri je odgovorio da pre svega SAD nisu ostavile prazan prostor.

– Srbija i druge države na Zapadnom Balkanu odredile su svoje spoljne politike. Mi smo potvrdili da je Srbija odabrala put vojne neutralosti i donosi sopstvene odluke. Njen glavni spoljnopolitički cilje ostaje Evropska unija i SAD podržavaju Srbiju u tome. To je ono što je naš glavni politički cilj ovde. Kina i Rusija imaju drugačije vizije regiona. Mi smo uvereni da je članstvo u Evropskoj uniji najbolje za region, za njegovu dugoročnu stabilnost, razvoj i napredak – naglasio je Godfri.

Na pitanje da li imaju neke nove informacije u vezi koncelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, Godfri je odgovorio da DFC ima značajno učešće u onome što žele da postignu, te da je normalizacija ekonomskih odnosa i dalje umnogome deo njihove politike.

– DFC je otvoren ovde u Beogradu, imamo kancelariju. Imali smo neke personalne promene u vrhu kancelarije i meni je žao zbog toga. Džon Jovanović je bio odličan kolega, ali ponekad kada se menja administracija, dolazi do promena i na rukovodećim mestima. To je normalna stvar u demokratiji i nešto što smo očekivali. Ali posao se nastavlja. Upravo sada radimo zajedno sa Ministarstvom finansija na projektima koje je Džon započeo, a to je program garancija za kredite za mala i srednja preduzeća – naveo je Godfri.

Podsetimo, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer ranije tokom jučerašnjeg dana održao je onlajn sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari