Palmer: Podržavamo proces dijaloga koji vodi Evropska unija i rad Miroslava Lajčaka 1Foto: Beta/ Predsedništvo Srbije Dimitrije Goll (arhiva)

Iako se među nekim ekspertima pa i zvaničnicima, pitanja BiH i odnosa Srbije i Kosova često povezuju, za Vašington su to dva odvojena pitanja, izjavio je specijalni izaslanik državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer za redakciju Glasa Amerike za BIH.

„Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i Sjedinjene Države u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi Evropska unija i rad Miroslava Lajčaka, kao posebnog predstavnika Evropske unije“, rekao je Palmer.

Istovremeno bismo želeli videti napredak u Bosni i Hercegovini na reformskom planu, ali ne povlačimo nikakvu vezu između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u Bosni i Hercegovini, naglasio je Palmer.

Kada to kažem, dodao je on, mislim da je svima jasno da su dobre stvari na Balkanu proizvodile pozitivne posledice na drugim mestima na Balkanu.

Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ocenio je on.

Ako Bosna i Hercegovina može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susede. Mislim da je to dobro za Crnu Goru, za Srbiju.

To je dobro za Hrvatsku, dobro za čitav region, dodao je on.

Dakle, iako ne postoji formalna veza, sigurno je da kada se dobre stvari dogode na jednom mestu, to pomaže da se dobre stvari dogode i drugde, a ako se loše stvari dogode na jednom mestu, to olakšava negativnim stvarima da se dogode drugde u regionu.

Stoga smo posvećeni pomaganju u osiguranju pozitivnih ishoda na sve načine, zaključio je Metju Palmer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari