Tako je odgovorio Zoran Panović, kolumnista i bivši urednik Danasa, na pitanje kako komentariše što mahom mlađa populacija podržava uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji, a koje je sitglo na Fejsbuk strani Danasa.

“Samo dobra analiza može utvrditi realne proporcije indoktrinacije po tom pitanju, normalnog patriotizma i realne potrebe da ljudi, naročito mladi, imaju određenu vrstu znanja i obuke po tom pitanju. Što se mene tiče, bolje institucionalizovanje emocija nego njihova zloupotreba”, dodao je Panović juče u okviru Intervjua na mreži.

Kako je naglasio, priča o uvođenju vojnog roka je aktuelizovana u sklopu sa medijskom eksploatacijom ruskih migova, jer je verovatno procenjeno da je deo opozicije napravio ozbiljan upliv u rusofilsko i mlitarističko izborno telo koje Vučić verovatno trudi da drži pod kontrolom. U tom sklopu se, dodao je, može gledati i priča sa famoznim Stamatovićevim kampom na Zlatiboru.

Odgovarajući na pitanje dokle će novinari podržavati izdaju Srbije, Panović je rekao da nikada nije podržavao izdaju Kosova i da je čak u vreme NATO agresije bio u vojsci. On je dodao i da je njegov predlog, ako se raspiše referendum, da pitanje bude: „Da li se slažete da Kosovo proglasimo okupiranom teritorijom?“

“Vrlo je moguće da referendum o Kosovu bude nalik Ciprasovom referendumu – šta Grci misle o stranim poveriocima, u smislu šta će narod reći i šta će posle biti. Izašao bih na referendum samo pod uslovom da osetim da pitanje nije manipulativno”, odgovorio je Panović, inače i član UO RTS i programski direktor Demostata.

Kada je reč o demokratičnosti izbora poslednjih godina, on je ocenio da je po tom pitanju Srbija nazadovala i misli da je i opozicija olako izlazila na te izbore bez prethodnih jasnih utvrđivanja pravila, pre svega iz proceduralne i medijske sfere.

“Tragično je da se sada naš višepartizam nalazi u goroj poziciji nego 1990. godine. Maltene je potreban okrugli sto vlasti i opozicije, što bi naravno Vučić sa cinizmom prokomentarisao da neko iz opozicije predloži”, istakao je u odgovoru na Fejsbuku.

Panović, inače, smatra da je Maks Veber jedan od najvećih sociologa i njemu omiljeni.

“Žao mi je što politička praksa u Srbiji, pre svega Vučića koji se na njega pozivao, nije baš veberovska”, naglasio je Panović u jednom od odgovora.

Ili kupujte novine ili se skinite sa društvenih mreža

Panović je na pitanje o tome da li ima medija koji nisu pod kontrolom SNS rekao da ima i da je Danas primer toga. “I dalje nije jasno kako pored vas toliko opozicionara Danas i ostali kritički mediji svi zajedno nemaju veći tiraž od Informera. Ili počnite da kupujete novine ili se skinite sa društvenih mreža i nemojte pokazivati kolike ste stipse”, naveo je. Kao član UO RTS, rekao je da ne može da utiče na uređivačku politiku, ali smatra da bi trebalo više da ima dijaloga pre svega vlasti i opozicije kao temelja bilo kakvog unutrašnjeg dijaloga. “I na to stalno podsećam”, rekao je.

Nisam promenio stranu

Jedan od čitalaca na Fejsbuk je upitao Panovića i zašto je promenio stranu. “Nikada nisam promenio stranu. Moja strana je uvek da pišem ono što ja mislim da hoću, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, bilo sa strane vlasti ili opozicije”, odgovorio je Panović.