Pariz i Berlin za "ujedinjeniju i suvereniju" EU 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Nemačka i Francuska osmislile su nacrt plana o „budućnosti Evrope“ u kojem se navodi da je potrebno da „sve institucije EU, države članice i naši građani postanu uspešna priča sa opipljivim rezultatima“.

U „non-pejperu“ pod nazivom „Konferencija o budućnosti Evrope“, u koji je naš list imao uvid, ističe se da bi sprovođenje reformi, „kako bi EU postala ujedinjenija i suverenija“ trebalo da započne nakon stupanja na dužnost novog saziva Evropske komisije. U tom kontekstu, naglašava se da će postojati dve faze.

Tokom prve faze, koja bi trebalo da počne već u februaru 2020, i da traje do leta 2020, „fokus će biti na pitanja u vezi sa demokratskim funkcionisanjem EU, naročito na izbore, način imenovanja na ključne pozicije, učešće građana u institucijama Unije“.

Kako se planira, u drugoj fazi reformi naglasak bi bio na „političkim pitanjima“, što bi potrajalo „početkom 2022“.

O novoj nemačko-francuskoj inicijativi ambasadori država EU trebalo danas da diskutuju. Francuski predsednik Emanuel Makron, podsetimo, „najglasniji“ je zagovornik reformisanja Unije, i propagira stav „unutrašnja konsolidacija pre proširenja“.

Zvanični Pariz je nedavno predočio predloge o uvođenju nove metodologije proširenja“, uključujući mogućnost da države kandidati koje ne ispunjavaju kriterijume za članstvo mogu i da nazaduju na tom putu, kao i šansu da dobiju novac iz fondova koji su trenutno „rezervisani“ samo za zemlje članice.

Vesna Marković, predsednica Grupe prijateljstva sa Nemačkom u Skupštini Srbiji, ocenjuje za Danas da su u „Konferenciji u budućnosti Evrope samo definisane ključne oblasti koje će biti prioritet ove Evropske komisije, poput Bregzita, rastućeg nacionalizma, transatlanskih odnosa nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, funkcionalnijih institucija uz veće učešće građana“.

– Nemačka i Francuska kao cilj vide jedinstveniju i suvereniju Evropsku uniju, koja bi trebalo da ima veću ulogu u svetu, ali pre svega, u oblasti svoje i svetske bezbednosne i odbrambene politike. Očigledno je da su vodeće zemlje EU, Nemačka i Francuska, uvidele neophodnost sprovođenja reformi unutar same Unije. Non-pejper document biće neka vrsta smernice za sadašnju Evropsku komisiju, ali i neka vrsta novog zadatka za države članice. Da li će se sve države članice usaglasiti sa ovakvom vizijom Unije videćemo u narednom period, ili će se ponoviti scenario bezuspešnih pokušaja da se usvoji zajednička strategija rešavanja migrantske krize. Francuska neće odustati od svojih namera i ukoliko dobije podršku doći će do reforme Evropske unije, ali i do moguće promene odnosa snaga. Sasvim je sigurno da EU više neće biti ista, ukazuje naša sagovornica.

Skup u Evropskom parlamentu

Vesna Marković navodi da će naredne sedmice učestvovati na okruglom stolu posvećenom evropskim integracijama Zapadnog Balkana, na poziv Evropskog parlamenta. „To će biti prva prilika za razgovore nakon izbora za Evropski parlament, ali i pravi trenutak da novi evropski poslanici iznesu svoje viđenje proširenja i odnosa unutar EU. Ujedno to će biti dobra prilika da upoznam kolege sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija“, ističe ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari