Pastorova fotelja sigurna, Mirovićeva još nije 1

Prva, konstitutivna sednica Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine održaće se danas (petak) u Master centru Novosadskog sajma.

Okupljanje novoizabranih pokrajinski poslanika izvan Banovine, zgrade pokrajinskog parlamenta, obrazloženo je trenutnom zdravstvenom i epidemiološkom situacijom.

Na Novosadskom sajmu, naime, postoje svi uslovi da se poštuju propisane mere držanja bezbednog rastojanja jer Master centar raspolaže sa velikom i više manjih sala koje se mogu povezati u jednu celinu u kojoj ima hiljadu mesta.

I aula Master centra ima dovoljno prostora da primi poslanike.

Dakle, moguće je obezbediti da poslanici sede na, primerice, svakoj drugoj ili trećoj stolici, kao i sa praznim redom između.

Ovo nije prvi put da pokrajinski poslanici zasedaju u tom prostoru, tako je bilo i pre nešto više od godinu dana kada je skupštinska sala opremana novim elektronskim sistemom glasanja.

Na prvoj sednici biće potvrđeni mandati 120 poslanika, formiraće se poslaničke grupe i birati predsednik i potpredsednici Skupštine.

Dosadašnji predsednik vojvođanskog parlamenta i šef Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor potvrdio je da se sa šefom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem dogovorio da ostane na čelu novog skupštinskog saziva u pokrajini.

Pastor se u utorak, 28. jula, sastao sa predstavnicima svih sedam izbornih lista koje su osvojile poslaničke mandate, te izjavio da se načelno razgovaralo o kandidatima za funkcije, formiranju poslaničkih grupa i radnih tela.

Sudeći prema dosadašnjem poslovniku, pored predsednika Pastora, trebalo bi da se izabere i šest ili sedam potpredsednika, po jedan iz svake poslaničke grupe.

U prethodnom sazivu koalicija oko SNS, kao najveća, imala je dva potpredsednika.

Dosadašnji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nedavno nije hteo ili mogao da odgovori na pitanje Danasa da li je ponovo kandidat za tu ili neku drugu funkciju. Rekao je da to u ovom trenutku nije važno, već da je važnija borba protiv korona virusa.

Mandati

Na izborima održanim 21. juna koalicija oko SNS osvojila je apsolutnu većinu i ima 76 poslanika, koalicije SPS i JS -13, SVM – 11, koalicija Vojvođanski front – 6, liste Metla i „Za kraljevinu Srbiju – za srpsko Vojvodstvo“ po 5, dok će SRS imati 4 poslanika. U prethodnom skupštinskom sazivu vladajuća koalicija bila je savez SNS, SPS i SVM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari