"Patkica" potopila DS ispod cenzusa 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Bićemo tu i 5. marta, poručile su tokom jučerašnjeg dana demokrate, čija je lista „Da oslobodimo Beograd“, sa Draganom Šutanovcem kao kandidatom za gradonačelnika glavnog grada, osvojila oko dva odsto glasova i nije ušla u Skupštinu grada Beograda.

Ipak, juče u DS nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje šta u ovoj stranci misle da je uzrok ovako lošem rezultatu kojim je počela ova godina.

Sve što nam je zvanično rečeno je ponavljanje onog što je u izbornoj noći Šutanovac najavio, a to je da će se o uzrocima razgovarati narednih dana na stranačkim organima. Prema našim nezvaničnim saznanjima, danas bi mogla da bude održana sednica Predsedništva DS, povodom čega nam je u DS rečeno da još ništa nije zakazano.

Ni šef izbornog štaba liste, koja je osim DS okupila i Novu stranku i SDS, Balša Božović nije odgovarao na poruke sa pitanjem da li razmišlja o ostavci ili će sačekati da o tome rasprave stranački organi. Božović je i predsednik Gradskog odbora DS u Beogradu. Prema stranačkim pravilima, posle lokalnih izbora, trebalo bi da uslede stranački izbori u glavnom gradu. On je za agenciju FoNet rekao da su izbori pokradeni. Kako je naveo, lista „Da oslobodimo Beograd“ podnela je 60 prigovora Gradskoj izbornoj komisiji na tok izbornog procesa i najavio da će DS podneti još prigovora, a potom i krivične prijave. Na društvenim mrežama ima i priče o tome da bi i predsednik DS, Šutanovac, mogao da razmisli o nuđenju ostavke. On je posle objavljivanja prvih rezultata i rekao da od odgovornosti ne beži.

Socilog Jovo Bakić za Danas kaže da je uzrok lošeg rezultata u prirodi stranke, jer to je samo jedna tužna patronažno-klijentelistička mreža.

– Šutanovac kao vođa stranke pokazatelj je pojave o kojoj govorim. Nadam se da je ovo početak nečeg znatno boljeg, iako je šteta što Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd nije probila cenzus – rekao je on.

Na pitanje šta sledi sada sa DS, Bakić odgovara da sve zavisi od njihove unutrašnje snage da spoznaju razloge svog sunovrata.

Kako ćemo sa zvaničnom analizom velikog poraza demokrata sačekati bar još koji dan, nezvanično se od članova DS juče moglo čuti da je za loš rezultat kriva Patkica, odnosno Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, koja im je oduzela deo glasova, deljenje istog biračkog tela sa listom koju je predvodio Dragan Đilas i izbor građana da glasaju za onog ko ima veće šanse od Šutanovca. Prema rečima naših sagovornika, građani su sve vreme bili u dilemi za koga da glasaju, mnogima se nisu dopali bespotrebni napadi na Đilasa i kampanja kukanja da po treći put birači podrže opstanak DS radi zaštite demokratije u Srbiji. Uz to, neinventivnu kampanju pratilo je i previše glasina o saradnji sa SNS.

Osim pesimista ili realista, u DS ima i onih kojima ovakav izborni rezultat ne govori ništa loše, odnosno smatraju da će se demokrate kao i ranije ponovo dići.

Pešić: Ako DS propadne, ostaju nam nebuloze

Sociološkinja Vesna Pešić na svom Tviter nalogu je napisala: „Potcenjujemo ono što smo jedino napravili od kad je višestranačja. Imamo samo jednu pravu, modernu i organizovanu stranku – to je DS. Ako ona propadne, ostaju nam samo nebuloze i kraj višestranačja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari