Paunović: Naprednjaci su neprijatelji slobode 1Foto: Facebook

„Današnji dan ostaće upamćen kao dan kada je naprednjačka većina u SO Paraćin otvoreno krenula u rušenje institucija u naivnoj ideji da, ako opoziciji oduzme mehanizme za delovanje u skupštini koji joj pripadaju, da će opozicije nestati“.

To je napisao u petak na svom nalogu na Fejsbuku Saša Paunović, bivši predsednik opštine Paraćin, sada na čelu opozicione odborničke grupe „Sigurno napred“.

On je objavu podelio zajedno sa fotografijom sa sednice odbora SO Paraćin, koja se zbog epidemijskih mera održava u sali pozorišta.

„Znam da će vam ovaj tekst biti težak i pomalo naporan za čitanje, jer je reč o procedurama koje nisu bliske građanima koji nisu bili direktno uključeni u rad skupštine i uopšte u proceduru donošenja odluka u predstavničkim telima civilizovanih demokratskih zemalja.

Ostavljam ga ovde da se zabeleži ko je gde bio i šta je radio u ovom vremenu, kako se društvo koje trenutno glumi u predstavi vođenja lokalne samouprave u Paraćinu ne bi pozivalo na to da „nisu znali, nisu hteli, samo su slušali naređenja“…

Naime skupština bira radna tela, različite odbore, koji po Poslovniku moraju biti sačinjeni srazmerno sastavu skupštine – vlast ima većinu, ali u odborima ima i opozicije. Time se čuva transparentnost rada i vlast izlaže kritici. Daje prilika da javnost vidi šta vlast namerava pre sednice skupštine, da se pripreme diskusije, obaveste građani. Ovi odbori daju mišljenje na važne dokumente, kao što je budžet, različite odluke i planovi.

Naprednjaci su prvo zaboravili da uopšte izaberu ova radna tela u novom sazivu (verovatno nisu ni imali pojma da ih treba izabrati). Posle pisanog zahteva opozicije ipak su pokrenuli proceduru izbora, verovatno zabrinuti da postoji mogućnost da sve odluke skupštine koje nisu prošle radna tela budu oborene na Upravnom sudu.

Međutim, kada su shvatili da na taj način moraju da se „otvore“ za javnost, krenula je opstrukcija. Najpre su odlučili da u dva najvažnija tela – Odbor društveno ekonomski razvoj, budžet i finansije i Odbor za propise i uprave postave samo predstavnike vlasti….

U skupštini gde opozicija ima oko trećinu mandata, ostaviti dva najvažnija odbora bez opozicije, osim što nije u skladu sa Poslovnikom, nije u skladu ni sa elementarnim demokratskim načelima…

Opozicija na to naravno nije pristala i tražili smo sastanak sa predsednicom skupštine, što je u prethodnim decenijama bio uobičajeni korak do dobijanja usaglašenog predloga za sva radna tela (ima ih 16 po poslovniku).

Iz nekog razloga, možda zato što se plaše šta će im šefovi to jest koordinatori reći, naprednjaci beže od formalnih sastanaka u okviru institucija sa opozicijom kao đavo od krsta…

Umesto dogovora o sastavu radnih tela, odlučili su najpre da „izglasaju“ na Kolegijumu šefova odborničkih grupa novi sastav radnih tela! Naravno da se takav predlog ne može „izglasati“ i da je cela ideja bila smešna! Pa kako ćete „izglasati“ šta će biti predlog naše odborničke grupe, ljudi moji, o čemu pričate!

Kada su ukapirali apsurdnost sopstvenog predloga, odlučili su da primene drugu strategiju. Konstatovali su da predloge nismo dostavili i odlučili da umesto nas koji jedini imamo pravo po Poslovniku da predloge uputimo, oni predlože članove radnih tela na mestima koja pripadaju opoziciji!

Na današnjoj sednici Odbora za izbor i imenovanja na taj način predložili su da Skupština 15. decembra izabere u Odbor za socijalna pitanja i u Odbor za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne delatnosti isključivo članove koje su predložile odborničke grupe skupštinske većine. Svoju odluku pravdaju time da „šefovi odborničkih grupa nisu dostavili predloge“, pa će sad valjda oni da umesto nas daju predloge?

Ovakav diletantizam stvarno se ovde dešava „prvi put u istoriji“… Napišite u Poslovniku „opozicija ne može da bude u radnim telima“, napišite „opozicija ne sme da diskutuje na sednicama“, napišite „kad opozicija glasa ‘protiv’, to se broji kao glas ‘za'“, ali ne možete umesto nas da dajete predloge po važećem Poslovniku… Da, paraćinski naprednjaci neprijatelji su slobode i demokratije. Da, svi oni koji sada obavljaju javne funkcije, naše komšije, kolege sa posla, oni koji su sada odbornici ili funkcioneri u opštini neprijatelji su slobode. Nisu to samo nekakvi Atlagići, Orlići i Vučići negde daleko u Beogradu, nego i mali Perica ovde u Paraćinu.

Zapamtite to kada ih sledeći put sretnete na ulici, kad vam o bilo čemu govore. Oni su ne samo nevoljni saučesnici, nego aktivni učesnici gušenja slobode u Srbiji, aktivni pripadnici jednog nedemokratskog autokratskog režima.

I kad vreme dođe, a dolazi, pripadajući deo odgovornosti moraće da ponesu“, napisao je Paunović na Fejsbuku.

Lečić o Lutovcu

Reakciju na izjavu Zorana Lutovca iz Danasa, od 11. decembra, objavljenu pod naslovom: „Lutovac: Odbranili smo Demokratsku stranku“, objavljujemo na molbu Branislava Lečića: „Zoran Lutovac je ko stara žvaka na cipeli DS-a. Nikako da se odlepi. Ali, cipela nije kriva što su ulice takve. Pune ‘starih žvaka’.  DS ide dalje. P. S.: Glasalo se, stari moj, ništa lično, Zorane.“  Branislav Lečić, DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari