Paunović: Očekujem nove napade SNS 1Foto: FoNet/ Medija centar

Naravno da očekujem nove pokušaje smene vlasti lokalne u Paraćinu.

Ako ne pre, onda već od januara sledeće godine. Isti izvor koji mi je dostavio čitav plan prethodne kampanje vođene do juna ove godine, poslao mi je i ovo novo upozorenje. Videćemo da li će tako i biti, ali sledeća godina je svakako predizborna, pa i bez tog upozorenja logično je da treba očekivati novo usijanje na lokalnoj političkoj sceni, kaže za Danas Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, komentarišući vest da je prestala funkcija povereništva SNS u Paraćinu, koga su činila tri člana Nebojša Simić, Milan Ilić i Miodrag Stefanović.

On kaže da se ta smena najavljuje već mesecima, uz različite „kombinacije“ novih poverenika.

– Dva su osnovna razloga za smenu. Prvi je unutrašnja borba za vlast između frakcija „osnivača“ koji su u SNS od početka i gube pozicije, „preletača iz G17 plus“ koji su došli u SNS pre izbora 2016. i „preletača tajkuna“, tj. grupacije koja je uglavnom preuzela SNS posle raspuštanja odbora 2017. prelazeći u SNS iz grupa građana kojima su pripadali i koji su i finansirali prljavu kampanju protiv lokalne samouprave prethodnih godinu dana. Drugi razlog za promenu povereništva je svakako i poraz dosadašnje ekipe u nastojanjima da korišćenjem nasilja, pretnji uz najprljaviju i najprizemniju propagandu i laži koje je Paraćin ikad video na lokalnoj političkoj sceni izvrši promenu skupštinske većine. Izgleda da su neki od dosadašnjih poverenika lagali i vrh SNS-a o stanju sa skupštinskom većinom, pa je to dodatno doprinelo da do promena dođe – objašnjava on.

Upitan zna li ko će ubuduće biti na čelu naprednjaka u Paraćinu, on kaže da je više mogućih rešenja.

– Najverovatnije je ono koje zastupa frakcija „tajkuna preletača“ – smatra Paunović. On očekuje da se posle završetka borbe za vlast u SNS-u nastavi sa njihovom dosadašnjom praksom i delovanjem.

Na lokalnim izborima u Paraćinu SNS je osvojio 14 mandata od 55 u Skupštini opštine. Vrh SNS je nakon ovih rezultata raspustilo Opštinski odbor i imenovao povereništvo. Naprednjacima je već duže vreme jedan od prioriteta preuzimanje vlasti u Paraćinu, ali i u Šapcu i Čajetini, gde opozicija ima većinu. U opštini Paraćin bilo je pokušaja da građani i pristalice SNS nasilno upadnu na sednice Skupštine opštine kako bi bila prekinuta, zbog čega je opštinsko veće u aprilu donelo zaključak da podnese prijavu nadležnim državnim organima protiv lica za koje se smatra da su organizovali taj upad. Zatim su naprednjaci, prema ranijim Paunovićevim izjavama, počeli preko lokalnih portala da šire lažne vesti o navodnoj korumpiranosti opštinskih funkcionera, bahatosti lokalnih vlasti i nasilničkog odnosa prema građanima, a usledio je viši nivo pritisaka navodnim prikupljenim potpisima za pokretanje inicijative za smenu lokalne samouprave i uključivanje najviših stranačkih funkcionera u kampanju protiv nje.

Podsetimo, nedavno je u Strazburu gradonačelnik Šapca pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveza Evrope govorio o političkom kriminalu i predstavio im niz dokumenata iz lokalnih zajednica kojima se to pokazuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari