Pavićević: Pogrešno je mišljenje da DS nema potencijal da uspe 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Demokratska stranka (DS), ako je suditi po izjavama Borke Pavićević i Vere Didanović, sagovornica novinarke Tamare Skrozza u FoNetovom serijalu Kvaka 23, ima potencijal i ljude i mogla bi, ukoliko se oporavi, da postane centar okupljanja jednog dela Srbije.

U razgovoru o novom rukovodstvu DS i budućnosti te stranke, novinarka nedeljnika NIN Vera Didanović ocenjuje da su za demokrate i eventualni oporavak i eventualno propadanje bolji od „ovog mrcvarenja sada“.

Ona je ukazala da bi propadanje DS značilo da će na političkoj sceni nastati „rupa“ i da na tom mestu neće biti nikoga.

„Mislim da se nešto jednostavno mora stvoriti, jer ljudi postoje, nezadovoljstvo postoji i ono može biti samo veće“, smatra Didanović.

„A nezadovoljne građane ne možete sve pobiti, niti se mogu svi iseliti, iako je taj proces“, prema njenim rečima, „trenutno vrlo intenzivan“.

Iako DS u ovom trenutku ne odgovaraju ni iseljavanje ljudi, ni medijska blokada i izborni uslovi, ili ni status koji aktuelni režim uživa u međunarodnoj zajednici, sagovornice FoNeta saglasne su da ta stranka svakako ima i neke adute.

Ističući da je na Izbornoj skupštini bilo očigledno da stranka ima brojne delegate i dobru organizaciju, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) Borka Pavićević napominje da je pogrešno stalno ponavljati kako DS nema potencijal da uspe.

„Ovde se najčešće sve precenjuje, ili potcenjuje“, primetila je Pavićević, citirajući reči Stanislava Vinavera da u našem društvu postoje dve varijante, „nabijanje na kolac ili kovanje u zvezde“.

Prema njenom stavu, stvari bi trebalo sagledati onakvim kakve jesu, u istorijskom kontekstu i uz procenu šta je DS uradila, kako se može iskoristiti nauk koji je stekla, i za šta se tačno tereti.

„Kao što se nije dovoljno kritikovalo kada je DS bila na vlasti, tako je ona sada opterećena i onim što jeste, i onim što nije“, tvrdi Pavićević.

Među eventualne adute DS, Didanović ubraja infrastrukturu stranke, svest o tome da se „mora komunicirati na teritoriji cele Srbije, ne samo u Beogradu i Novom Sadu“, pa i izbor novog rukovodstva.

„Novog predsednika stranke podržava intelektualna ekipa koju dugo nismo videli na političkoj sceni, koja je malo zaboravljena i to malo liči na DS iz devedesetih“, ocenila je Didanović.

U svakom slučaju, pred DS još je jako dug put. Demokratsko društvo podrazumeva jaku opoziciju – onu koja pred vlašću neće ni ćutati, ni uzmicati, koja će joj parirati u svakom trenutku, onu od čije će reči vlast da strepi.

A DS, baš kao ni bilo koja druga opoziciona snaga na političkoj sceni, već dugo ne odgovara tom opisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari