Pavićević: U Srbiji imamo otetu državu 1Foto: N1

U Srbiji imamo otetu, kidnapovanu državu, jer ovde postoji grupa ljudi koja je otela od građana državu i ponaša se kao da je država njihovo vlasništvo, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Đordje Pavićević na tribini „Partijska zloupotreba javnog sektora“ .

Pavićević je na skupu, koji je sinoć u Nišu organizovao Udruženi pokret slobodnih stanara, rekao da postoji čitav niz fenomena koji ukazuju na to da je u Srbiji država oteta.

„Mi u Srbiji nemamo klasičnu podelu vlasti i ne postoji nezavisnost različitih grana vlasti tako da predsednik Srbije može da bude sve u isto vreme. Može da govori o naknadama za porodilje i o tome kako rade sudovi, ko treba da se hapsi, ko ne treba, kolike kazne treba da budu za različite ljude“, izjavio je Pavićević.

On je kazao da je partijska zloupotreba javnog sektora, previše blag izraz za ono što se zapravo zbiva.

„Imamo izvlačenje novca iz javnog sektora i korišćenje u partijske svrhe. Imamo prilagođavanje upotrebe rada institucija onome što jesu partijske svrhe. Donose se zakoni koji omogućavaju partiji na vlasti da kontroliše institucije i postupa onako kako hoće“, istakao je Pavićević.

Prema njegovim rečima partijska kontrola ide previše duboko i prisutna je u svim oblastima.

„Dodatni problem je što stranka na vlasti nema dovoljno ljudskih resursa da popuni sva mesta i onda imamo razne nekvalifikovane ljude na raznim mestima za koje je potrebna određena kvalifikacije. Zato se dešava da ne možete normalno da napravite put ili popravite ulicu, jer oni koji bi trebalo to da znaju da rade, ne znaju“, naveo je Pavićević.

Predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara Đokica Jovanović rekao je na tribini da u javnom sektoru u Srbiji ima oko 800.000 zaposlenih, dok sindikati koji bi trebalo da zastupaju interese radnika nemaju ni 500.000 članova.

Jovanović je rekao da su manjkavosti javnog sektora brojne, a između ostalog to su ogromni troškovi, nikakva efikasnost, nedisciplina i neodgovornost, nedovoljno kvalifikovanih kadrova i visok stepen korupcije.

„Navodno je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru, a mi vidimo da oni koji su kvalifikovani polako odlaze u penziju, a zamenjuju ih nosioci partijskih knjižica od kojih nemamo nikakvu korist već samo štetu“, istakao je Jovanović.

On je rekao da u situaciji kada privreda ne radi i kada država više ne može da crpi velika sredstva za svoje delovanje, ali i besmisleni luksuz, država se okreće jedinoj tački gde se okreće „živi“ novac, a to je komunalni sektor.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji prisutan je i partijsko-politički projekat koji za cilj ima „egzodus obrazovanih ljudi, jer kada bi ovde ostali bili bi nepremostiva konkurencija poluinteligenciji koja vlada u zemlji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari