Pendarovski: Zemlje regiona bi mogle da pomognu dijalog Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski procenio je da će biti „mogo teško“ da brzo počnu pregovori Beograda i Prištine „sa nekakvom šansom za uspeh“ i izrazio mišljenje da bi u dijalogu mogle da pomognu zemlje regiona.

U intervjuu makedonskoj Televiziji Alsat M, koja program emituje pretežno na albanskom jeziku, on je rekao da je tu procenu napravio na osnovu onoga što gleda nekoliko poslednjih meseci i unutrašnje situacije u Srbiji i na Kosovu.

„Ne mogu da vidim da postoji atmosfera kod glavnih učesnika, pa ako želite i kod međunarodng faktora, koji ima neke svoje sve nešto bitnije prioritete, koji će da pomogne. Možda možemo mi ovde, ne samo Severna Makedonija. Crna Gora zašto da ne? Možda u okolini, možda Bugarska i Mađarska, koja sad ima komesara za proširenje“, rekao je Pendarovski.

Prema njegovom mišljenju, Severna Makedonija je idealno pozicionirana da pomaže u dijalogu Srbije i Kosova, „kao država koja se graniči sa obe države na severu“.

„Mi ne možemo da rešavamo status Kosova i da budemo takav tip faktora. Mi možemo da pravimo regionalni ambijent u saradnji sa dve strane na jednom partitetnom osnovu, na jednom izbalsiranom osnvu i da pomažemo da se napravi ambijent“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski je istakao da sada govori načelno, a ne konkretno, mada bi, dodao je, voleo da tu bude i „nešto konkretno, praktično“.

Upitan da li misli da je „mini šengen“ korak ka Evropskoj uniji, predsednik Severne Makedonije je rekao: „Objektivno da!“, objasnivši da to može da se vidi na nivou dokumenata koje učesnici potpisuju na susretima.

„Ako je jasno do ovog trenutka da tu ne postoji zadnja namera da se restaurira Jugoslavija ili da se pravi balkanska alijansa jednih protvi drugih, po meni veoma je bitno da se prevaziđe sistemski problem ’mini šengena’, a to je ne samo parcijalno, nego celovito zahvatanje svih šest zapadnobalkaskih država“, rekao je on.

Pendarovski je dodao da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi voleo da se u „mini šengen“ uključe i kosovski Albanci.

„Možda je interesantno da vam kažem da u mojim razgovorima sa srpskim predsednikom, on nije sporio ovu ideju. Kaže, ja bih želeo i kosovski Albanci da se uključe, sa tim što u srpskoj retorici, zbog poznatih razloga, oni koriste formulu pet plus jedan, jer ne priznaju Kosovo. Međutim, kaže, voleo bih da vidim i kosovske Albance za stolom u okviru ’mini šengena’“, naveo je predsednik Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari