Pet zakona Ministarstva za rad čeka skupštinsko zasedanje 1Foto: Stefana Savić

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da je izradilo pet važnih zakona čije se usvajanje očekuje na jesenjem skupštinskom zasedanju, među kojima su zakoni o socijalnoj karti i o pravima deteta i zaštitniku prva deteta.

Skupštini će biti predstavljen zakon o socijalnoj karti, a svrha uvođenja sistema socijalna karta je da svi podaci građana budu na jednom mestu.

Resorno ministarstvo izradilo je i zakon o zaštiti prava deteta i zaštitniku deteta.

Izmene i dopune Zakona o sprečavanju diskriminacije, navedeno je, doprineće da se osobe sa invaliditetom, pripadnici romske i drugih nacionalnih manjina i verskih zajednica bolje integrišu u društvo, kao i ostvarenje jednakih prava.

Usvajanjem zakona o rodnoj ravnopravnosti, saopšteno je, biće obezbeđena jednaka prava muškaraca i žena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je izradilo i zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, koji će „omogućiti veću zaštitu radnicima i poštovanje njihovih prava“.

Kako je najavljeno, Ministarstvo će nakon formiranja nove Vlade Srbije inicirati i izmenu Zakona o strancima i pristupiti izmeni Zakona o zapošljavanju stranaca.

Predlog je da Srbija izdaje boravišne vize stranim državljanima, odnosno vize za zaposlene koji rade na daljinu putem interneta. To bi omogućilo da svoj posao obavljaju iz Srbije, a boraveći u Srbiji do godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari