Bez euforije i s mnogo više političkog pragmatizma Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac juče su obeležili Dan zastave – nacionalni praznik Republike Albanije i to prvi put u organizaciji lokalnih samouprava koje su na vlasti u ovim opštinama.
U zgradi SO Preševo najpre je održana sednica na kojoj je govorio dr Nazmi Arifi, koji je u svom obraćanju odbornicima naglasio važnost „nacionalnog praznika Albanaca i njegovog obeležavanja svuda gde oni žive“.

Bez euforije i s mnogo više političkog pragmatizma Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac juče su obeležili Dan zastave – nacionalni praznik Republike Albanije i to prvi put u organizaciji lokalnih samouprava koje su na vlasti u ovim opštinama.
U zgradi SO Preševo najpre je održana sednica na kojoj je govorio dr Nazmi Arifi, koji je u svom obraćanju odbornicima naglasio važnost „nacionalnog praznika Albanaca i njegovog obeležavanja svuda gde oni žive“.
Na platou ispred zgrade SO Preševo, gde je bilo prisutno više stotina uglavnom đaka srednjih i osnovnih škola, simbolično, ali poprilično socrealistički, izveden je scenski prikaz u kojem su deca obučena u nošnje Albanaca, njih petoro na grudima je nosilo natpise Crna Gora, Makedonija, Grčka, Kosovo, Crvena Jabuka (selo kod Niša), a sve njih je objedinio dečak s natpisom Albanija.

Parole

Najveću pažnju izveštača beogradskih redakcija na skupu ispred zgrade SO Preševo privukle su parole koje su nosili uglavnom srednjoškolci, a na kojima je pisalo: „Nato – posmatrač u Preševskoj dolini“, „Referendum 1992 – UČPMB = odlučivanje 2007“, „Ne želimo militarizaciju“, „Ne damo našu zemlju“, „Preševska dolina bez žandarmerije“, „Preševska dolina je Kosovo“…

– Danas kada se navršava 95 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije, mi ovde u Preševskoj dolini doživljavamo teške trenutke, a povremeno i izolaciju i maltretiranje. Mi, Albanci Preševske doline, nadamo se da će Kosovo ostvariti zasluženu nezavisnost, i da će albanski narod ostvariti blagostanje i njegov napredak s tradicijom, bčsom, časti i hrabrošću, a u skladu sa strpljenjem, jedinstvom i bratskim sporazumevanjem – navodi se u Političkoj deklaraciji koju su usvojili odbornici SO Preševo, a građanima je pročitala novinarka Ardita Beljulji.

Lokalni političari u Albaniji

Čelnici lokalnih albanskih partija i lokalne samouprave iz Bujanovca i Preševa, tokom jučerašnjeg dana, boravili su u Valoni na poziv predsednika Albanije, na zvaničnom obeležavanju 95 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. U delegaciji su bili narodni poslanik PDD Riza Halimi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, kao i predsednik Partije za demokratski progres Jonuz Musliu.

Za vreme održavanja skupa ispred zgrade Opštine Preševo, pored državne zastave Srbije bila je postavljena i zastava Republike Albanije. Pošto je pročitana deklaracija, opštinski službenik je tačno u 12 sati sa zgrade Opštine skinuo zastavu Albanije.

LAĐEVIĆ: Isticanje zastave nije u skladu sa zakonom

Beograd – Isticanje albanske zastave i intoniranje himne te države na teritoriji Srbije povodom proslave albanskog nacionalnog praznika Dana zastave nije u skladu sa zakonom, izjavio je juče direktor Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević. „Pravo na isticanje nacionalnih simbola imaju samo one manjine koje su formirale nacionalni savet što albanska nacionalna manjina u Srbiji nije učinila“, kazao je on agenciji Beta. „Simboli nacionalnih manjina u Srbiji ne smeju biti identični simbolima matične države“, upozorio je još Lađević. Komentarišući usvajanje Deklaracije kojom su danas Albanci u Preševu zatražili od vlasti Srbije slobodnu upotrebu nacionalnih simbola, on je kazao da nema potrebe da predstavnici te manjine usvajaju deklaracije, već je „potrebno da formiraju nacionalni savet“.

– Danas je počelo potpisivanje peticije kojom ćemo od nadležnih organa zatražiti upotrebu nacionalnih simbola, kako ne bi bilo problema kao prethodnih godina. Problem je u tome što smo mi sprečeni da ostvarimo pravo na upotrebu naših nacionalnih simbola, zbog čega su ljudi bili i pravosudno gonjeni. Potpise ćemo uputiti nadležnim republičkim ministarstvima, jer ovaj problem želimo da rešimo legalnim putem – izjavio je za Danas Šaip Kamberi, predsednik Odborničke grupe PDD u Skupštini opštine Bujanovac.
U Domu kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu u prisustvu oko četiri stotine Albanaca održana je svečana akademija, ali kao ni u Preševu, ni u Bujanovcu, za razliku od prethodnih godina, nije intonirana himna Albanije.
– Želeli smo da sasvim dostojanstveno, ne izazivajući nikoga, obeležimo Dan zastave. I ove godine u to je uključena lokalna samouprava – rekao je za Danas, predsednik SO Bujanovac Adnan Salihu. Ni na jednom javnom objektu u Bujanovcu, tokom jučerašnjeg dana, nije bila istaknuta zastava Albanije.
Skupovi u Preševu i Bujanovcu protekli su bez incidenata uz vidno prisustvo policije i uz mnogo manji broj građana u odnosu na prethodne godine kada je obeležavan ovaj praznik i kada je izazivao međuetničku napetost između Srba i Albanaca u ovim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari