Peticiju za ujedinjenje Mitrovice potpisalo 16.594 građana 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Peticiju za ujedinjenje Mitrovice za sedam dana je potisalo 16.594 građana, izjavio je danas gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri, prenosi KoSSev.

Bahtiri je dodao da opština Mitrovica nije donela odluku o ujedinjenju grada već je zakonito podnela predlog za ujedinjenje grada.

Kako on kaže, peticija građana, kojom se traži izmena Zakona o administrativnim granicama opština u cilju ujedinjenja grada, biće predata u toku nedelje Skupštini , Vladi i predsedniku Kosova.

„U peticiji su učestvovali i građani severa, građani Srbi, koji su umorni od paralelnih struktura “, naveo je Bahtiri.

On je, nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice predložio izmene Zakona o administrativnim granicama opština u cilju „ujedinjenja“ grada, za šta je dobio samo podršku skupštine opštine.

Ministarstvo administracije i lokalne samouprave (MALS)i nije dalo zeleno svetlo ovoj inicijativi sa obrazloženjem da nema zakonskog osnova, a Vlada Kososva smatra da je ideja dobra, ali je nije podržala.

Severna Mitrovica je uspostavljena nakon proglašenja kosovske nezavisnosti, na osnovu predloga izaslanika UN Martija Ahtisarija, ali dve opštine, Južna i Severna Mitrovica, još nisu definisale granice zbog nesaglasnosti oko nekih sela naseljenih Albancima u severnom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari