Petković posle kraja dijaloga u Briselu: Srbija insistirala na ispunjenju dogovorenog 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Šef srpske delegacije Petar Petković rekao je danas, posle završetka nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, da razgovori nisu bili laki i da je delegacija Srbije insistirala na tome da se ispuni sve što je dogovoreno, a pre svega na Zajednici srpskih opština.

Delegacije Beograda i Prištine razgovarale su u Briselu prvo odvojeno sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom a zatim su imale zajednički trilateralni sastanak. Kosovsku delegaciju predvodio je zamenik kosovskog premijera zadužen za evropske integracije Besnik Bisljimi.

„Iza nas je tri i po sata veoma teških razgovora, to samo govori u kakvoj poziciji se danas država Srbija nalazi, ali verujte naš tim se borio habro i odlučno i, najbitnije, argumentovano. Mi dobro razumemo situaciju u kojoj se nalazimo i zato težimo kompromisnom rešenju“, rekao je Petković a prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).

On je rekao da je na momente bilo čak i vređanja od albanske strane.

Rekao je da je srpska delegacija odgovarala na sve što je trebalo da odgovori „argumentgovano i snažno, sa činjenicama“ i da su odgovorili na sva pitanja drugoj strani.

Po njegovim rečima, prezentacija delegacije Srbije trajala je gotovo dva sata, a srpska strana je govorila, pre svega, o formiranju ZSO pošto se juče navršeilo 3.000 dana od kada je potpisan Briselski sporazum i kako ZSO nije formirana, što je pre svega odgovornost Prištine.

„Govorili smo i o pitanju energetike, o incidentima na KIM, o pravosuđu“, rekao je Petković.

On je naveo da je srpska strana pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi sa tim, jer je to civilizacijsko pitanje koje mora da bude rešeno.

„Kada je reč o formiranju ZSO, mi smo jasno rekli da je to uslov svih uslova, ako hoćemo da idemo dalje, da to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KIM, jer brojni incidenti, napadi na našu imovinu, na imovinu SPC samo potvrduiju koliko je neophodno formiranje ZSO“, rekao je Petković.

Rekao je da se prištinska strana u trenutku kada je počelo da se govori o sporazumima koji treba da budu sprovedeni, rukovodila samo tehničkim pitanjima.

Petković se zahvalio Miroslavu Lajčaku i njegovom timu, koji je bio konstruktivan i ponovio da ugovori moraju da se poštuju i da se ispuni sve što je dogovoreno.

Lajčak je posle sastanka napisao na Tviteru da su se svi složili da „ostaje još mnogo toga da se uradi i da će nastaviti razgovore“ a da su razgovori sa dvojicom glavnih pregovarača i njihovim timovima obuhvatili pun spektar elemenata dijaloga,  predjašnjih dogovorima, tekućih pitanja i sledećih koraka u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

EU smatra da je sastanak eksperata pripremni sastanak za novu rundu razgovora na visokom nivou predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija koji bi trebalo da bude održan krajem jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari