PGS: Nećemo prisustvovati sednici Skupštine Subotice zbog poštovanja prema Danilu Kišu 1Foto:Grad Subotica

Pokret građanske Subotice saopštio je danas da neće prisustvovati sutrašnjoj svečanoj sednici Skupštine grada, na kojoj će biti uručeno i priznanje „Počasni građanin Subotice“, posthumno, književniku Danilu Kišu.

„Insistiranje na ovoj odluci i protiv volje bivše supruge Danila Kiša, koja je jedini naslednik svih njegovih autorskih i intelektualnih prava i podrške koju su joj nepodeljeno pružili istaknuti građani, kulturni i naučni radnici Subotice i Srbije, samo je još jedan primer bahatog i osionog ponašanja vladajuće koalicije u Subotici i dokaz suštinskog nerazumevanja kulture i svega onoga što je jedan od najvažnijih pisaca u istoriji naše književnosti, svojim delom i svojim životom bio“, navodi se u saopštenju za javnost.

Pokret građanske Subotice je lokalnu vladajuću koaliciju predvođenu Srpskm naprednom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara nazvao „koalicijom lažnih diploma, sumnjivih tendera i političkog biznisa“.

„Danilo Kiš, pesnik, romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa mađarskog, ruskog i francuskog jezika, intelektualac i istinski građanin sveta, ostaje jednako daleko od takvih, da svojim delom inspiriše, hrabri i podstiče one koji ga razumeju, upravo u borbi protiv svega što predstavljaju oni koji ga ovom prilikom ‘nagrađuju’. Pokret građanske Subotice, uz veliko poštovanje prema Danilu Kišu, odbija da učestvuje u farsi i bude dekor neukusne predstave“, navodi se u saopštenju za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari