Pismo NVO: Putin ne sme biti uzor 1FoNet/Aleksandar Levajkovoć

Više nevladinih organizacija izrazilo je danas protest zbog toga što se u Srbiji glorifikuje autoritarni režim ruskog predsednika Vladimira Putina.

U pismu se ističe da poseta Putina, uz svu medijsku pompu, daje dodatni vetar u leđa urušavanju već oštećenih demokratskih institucija, prava i sloboda građana Srbije, pod krinkom srpsko-ruskog prijateljstva. Ovom prilikom želimo da pošaljemo poruku solidarnosti sa svim žrtvama političke represije u Rusiji, a naročito prema aktivistima za ljudska prava i pripadnicima LGBT zajednice, koji su izloženi sistematskoj diskriminaciji i brojnim oblicima mučenja i nasilja, stoji u pismu.

Ističe se da je posebno zastrašujuće to što su tokom prošle godine otkrivene takozvane „anti-gej čistke“ u Čečeniji, koje su dovele do stvaranja prvog koncentracionog logora za gej muškarce. Iako su ruske vlasti odbacile te navode, OEBS je potvrdio da se progoni LGBT osoba dešavaju u Čečeniji i da vlasti ništa ne čine kako bi se oni sprečili, uporile su nevladine organizacije. Navodi se da je od 1992. do 2019. godine u Rusiji ubijeno 58 novinara, što dovoljno govori kakva je prespektiva slobode medija, ukoliko je Putinova Rusija uzor Srbiji.

Podseća se i da su od 2012. godine organizacije za ljudska prava koje primaju donacije iz inostranstva u Rusiji označene kao „strani agenti“, a od 2017. godine ta kvalifikacija je proširena i na medije koji se finansiraju iz inostranih izvora. Te mere imaju veliku podršku među srpskim nacionalističkim i populističkim snagama i redovni su pozivi vlastima da one budu sprovedene i u Srbiji, a takva vrsta etiketiranja ima ideju da su demokratija i ljudska prava koncepti koji se nasilno uvoze sa Zapada i da našem društvu nisu ni prirodna ni potrebna, navodi se u pismu.

Potpisnice pisma su: Da se zna, Inicijativa mladih za ljudska prava, Autonomni ženski centar, ForumZFD Beograd, Žene u crnom, Civil Rights Defenders, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, NGO Konsultacije za lezbejke, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Udruženje romsko-srpskog prijateljstva Stablo Kragujevac, LGBT Srbija i Institut za evropske poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari