Planovi ministarke Čomić i dalje nepoznati široj javnosti i velikom delu civilnog sektora 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Ministarstva u Vladi Srbije su bez prevelikih promena u odnosu na prethodnu Vladu Srbije.

– Bez obzira što je vreme pandemije, očekivano je da mnogo brže počnu sa aktivnostima. Ovo se odnosi i na novoosnovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje je do sada moglo započeti proces dijaloga sa svim akterima u društvu – komentariše za Danas Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defenders, u odgovoru na pitanje kako ocenjuje to što ministarstvo na čijem je čelu Gordana Čomić, još nije javno iznelo plan svog delovanja, odnosno što se ministarka ne pojavljuje u javnosti niti reaguje na aktuelne društvene fenomene.

Kako nezvanično saznajemo, ministarka Čomić i dalje je u procesu formiranja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

– Za društveni dijalog, koji spada u nadležnost ovog ministarstva je ostalo jako malo vremena imajući u vidu da će vlada praktično funkcionisati samo naredne godine, a da su izbori najavljeni za proleće 2022. godine, ukazuje Goran Miletić.

Prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, Gordana Čomić je kao svoju nadležnost dobila jako važne stvari, pre svega, napominje on, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, uključujući i promociju i unapređenje rodne ravnopravnosti u državi, kao i unapređenje saradnje sa civilnim sektorom.

– Svedoci smo na dnevnom nivou žestokih napada na civilni sektor državnih funkcionera i provladinih tabloida. I Ujedinjene nacije morale su da reaguju na zloupotrebu državnih resursa od strane funkcionera kako bi se nezakonito prikupljali podaci o organizacijama civilnog društva (afera „Spisak“). Još gore, svedoci smo besprizornog seksizma pristalica vlasti u slučaju napada na novinarku Žaklinu Tatalović ili huškanja na mržnju od strane ministara koji, kao Vulin na primer, koriste reč „Šiptar“ u nameri da uvrede čitav jedan narod. Na sve ovo Gordana Čomić ostala je apsolutno nema, što je jasan dokaz da njen ulazak u radikalsku vladu predstavlja ozbiljnu moralnu i profesionalnu sramotu za nju, a ne donosi apsolutno nikakav pomak unapred za same Vučićeve radikale – zaključuje Dragan Popović.

Kako saznajemo, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće zaduženo i za realizaciju različitih konkursa od rodne ravnopravnosti, preko ljudskih prava, položaja Roma i finansiranja nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari