Plenković: Formirati radne grupe za ratnu odštetu 1Foto: Vlada Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je danas na sastanku sa Aleksandrom Vučićem da je, u skladu sa Sporazumom o normalizaciji odnosa iz 1996, potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

Kako je saopšteno iz hrvatske vlade, na predlog predsednika hrvatske vlade, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe.

Razgovaralo se o političkim i ekonomskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dveju zemalja koja je potrebno rešiti.

Plenković je otvorio pitanja nestalih, granice, pravosudne saradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije. Razgovaralo se takođe o privrednoj saradnji, pregovorima Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, te pitanjima migracija i odnosima u jugoistočnoj Europi, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Plenković je istakao da je potrebno intenzivirati saradnju na pitanju nestalih koje je važno za unapređenje bilateralnih odnosa.

„Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na nivou resornih ministarstava započnu razgovori oko sklapanja bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina. Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane te nastavi s radom neposrednim pregovorima dve strane“, navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari