Počasti za Lavrova – signal za Ameriku 1Foto: FoNet/ Instagram

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se juče sa srpskim zvaničnicima u Beogradu i tom prilikom preneo brojne poruke savezništva Moskve sa našom državom.

„Pre 70 godina slomljen je nacizam, a sovjetski vojnici junački su se borili rame uz rame sa vojnicima NOVJ. Bratstvo po oružju pomoglo je da se odbrane vrednosti mira, života i pravednosti… U nizu evropskih zemalja povećavaju se napori koji su upereni na opravdavanje zločina nacista, ali Rusija i Srbija ne prihvataju nikakvu reviziju. Današnji događaj je potvrda toga“, rekao je Lavrov na ceremoniji paljenja „Večne vatre“ na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, kojoj je prisustvovao zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je poručio da su „ruski i srpski narod bili na istoj strani prava, pravde i slobode“, i potvrdio Lavrovljevu tvrdnju da se „danas borimo protiv prekrajanja istorije“.

– Rusija uvek može da računa na Srbiju kao na postojanog prijatelja… „Večna vatra“ nas podseća da nemamo pravo na zaborav. Kad izgubi slobodu, čovek izgubi pamćenje, čovek izgubi sve, a to je nešto što nikad nećemo zaboraviti, istakao je predsednik Srbije.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista trebalo je da počne i susret Vučića i Lavrova „iza zatvorenih vrata“ u Vili Mir, a nakon sastanka bile su planirane njihove izjave za medije.

Ruski zvaničnik je juče u toku poslepodneva u društvu srpskog predsednika obišao Hram Svetog Save na Vračaru.

Lavrov je u Hramu pročitao pismo predsednika Rusije Vladimira Putina Vučiću i srpskom narodu.

Kako je preneo RTS, Vučić je nakon obilaska Hrama izjavio da je Lavrov bio iznenađen lepotom mozaika, koji se prostire na 15.000 kvadratnih metara, ali i kriptom u hramu u kojoj je sada prvi put bio, kao i da se „saglasio sa njim da je Hram Svetog Save na Vračaru, koji je Srbija uspela da izgradi uz pomoć Rusije, lepši od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi“.

Šef ruske diplomatije se juče takođe sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, sa kojim je potpisao Plan konsultacija između dva ministarstva za naredne dve godine.

Selaković se javno zahvalio Rusiji i Lavrovu na „principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“, kao i na tome što „u međunarodnoj političkoj arena uvek dižu glas kako bi sačuvali interese Srbije“.

On je, takođe, izrazio zahvalnost na tome što Rusija „u Savetu bezbednosti UN redovno podnosi izveštaj o KiM, što se poštuje Rezolucija 1244 i što se čuje izveštaj UNMIK-a“.

– U otvorenom i sadržajnom razgovoru bili smo u prilici da razmenimo mišljenja po pitanju važnih međunarodnih pozicija, sa kojima delimo isto gledište, kao i da potpišemo Plan konsultacija između dva ministarstva u predstojećem periodu“, rekao je Selaković, javio je RTS. Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio je da su odnosi Srbije i Rusije prijateljski i poručio šefu ruske diplomatije da se u Srbiji „oseća kao kod svoje kuće, ovde ste uvek dobrodošli“.

Predstavnici diplomatskih krugova za Danas nezvanično kažu da se poseta Sergeja Lavrova Srbiji u „veoma delikatnom političkom trenutku na međunarodnoj političkoj sceni“ može tumačiti i kao „jasna poruka dolazećoj američkoj administraciji na čelu sa demokratom Džozefom Bajdenom“.

„Vučić je gostoprimstvom koje je ukazano Lavrovu u Beogradu, kao i porukama savezništva Beograda i Moskve, još jednom pokazao Zapadu, pre svega SAD i EU, da za Srbiju postoji i alternativa u spoljnoj politici. Istovremeno, podrška koju je Lavrov iznova iskazao srpskim vlastima u vezi sa Kosovom, ali i njegove poruke o nužnosti održanja Dejtonskog sporazuma prilikom posete BiH u ponedeljak, pokazuju da Rusija ne želi da izgubi uticaj na Zapadnom Balkanu u trci sa ostalim velikim silama. Neizmenjen stav Rusije o Kosovu važan je za Srbiju u kontekstu naredne faze Briselskog dijaloga, naročito ako se uzme u obzir očekivanje da će biti obnovljeno transatlantsko savezništvo Vašingtona sa Briselom i Berlinom tokom predstojećeg predsedničkog mandata Džozefa Bajdena“, navode izvori našeg lista.

Oni ukazuju i da je pismo Vladimira Putina koje je pročitao Lavrov poruka „meke moći“.

Putinovo pismo

U pismu predsednika Rusije koje je pročitao Lavrov navodi se: „Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koji su hteli da ovekoveče sećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti. Mozaik koji ulepšava zidove Hrama stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od starih vremena ujedinjavaju naše narode.“ Putin je takođe podsetio da je srpski patrijarh Irinej „poklanjao veliku pažnju radovima u Hramu“, kao i da je sahranjen u kripti Hrama. „Hteo bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima kojima su doprinosili i koji doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije“, poručio je Putin. Lavrov je u svoje ime i u ime celog ruskog naroda izrazio saučešće građanima Srbije zbog smrti patrijarha i uputio im tople pozdrave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari