1 od 5 miliona: Nema pregovora sa Vučićem, bojkot izbora  (VIDEO, FOTO) 1Foto: BBC na srpskom /TW

„Izbori će izgledati kao kad su nas tukli u subotu ispred zgrade Predsedništva“, rekao je Marković, koji je podsetio na događaje tokom prethodnog protesta Jedan od pet miliona i naglasio da građani nisu protiv vojske i policije.

Marković je poručio Vučiću da nema potrebe da se plaši „jer ga niko neće tući“.

On je rekao da je Vučić „uzurpirao vlast, bojkotuje zdrav razum, bojkotuje sve nas i zato nema pregovora ni okruglih stolova – jer mi volimo Srbiju“.

Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

„Razoktićemo sve laži i prevare i za sve lopovluke ćete ići u zatvor, tako će u Srbiji početi da se vrednuje profesionalizam“, rekao je, nakon čega su okupljeni krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Predsedništva.

Organizatori protesta su, uoči njegovog današnjeg održavanja, saopštili da je posvećen borbi protiv nasilja i prebijanja neistomišljenika vlasti, za poštovanje rodne ravnopravnosti i protiv ponižavanja vojske koje sprovodi Vučić.

Organizator je podsetio da su Markovića proše subote „pripadnici vojne policije Kobre udarili i prebacili preko ograde ispred zgrade Predsedništva“.

Po nalogu Vučića ograda je uklonjena a ispred zgade su bile postavljene ženske pripadnice vojne jedinice Kobre.

Prema njegovim rečima, u ovakvoj atmosferi u društvu nije moguće da postoje fer izbori.

„Razoktićemo sve laži i prevare i za sve lopovluke ćete ići u zatvor, tako će se u Srbiji početi da se vrednuje profesionalizam“, rekao je on i najavio da se ide ka Predsedništvu.

Organizatori protesta saopštili su da je današnje okupljanje, 37 po redu u Beogradu,  posvećeno borbi protiv nasilja i prebijanja nesitomišljenika vlasti, rodne ravnopravnosti ali i ponižavanja vojske koje sprovodi Vučić.

Organizator je podsetio da su Markovića proše subote „pripadnici vojne policije Kobre udarili i prebacili preko ograde ispred zgrade Predsedništva“.

Po nalogu Vučića ograda je uklonjena a ispred zgade su postavljene ženske pripadnice Kobri.

Među okupljenima su i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Učesnici protesta Jedan od pet miliona raširli su po zemlji, oko zgrade Predsedništva,  panoe na kojima su ispisane 42 preporuke za slobodne i fer izbore.

Ispred zgade je, kao obezbeđenje, bilo šest pripadnica vojne jedinice Kobre.

Učesnici protesta su, nakon što su ostavili te poruke, nastavili ka zgradi Radio televiziji Srbije, gde su završili protest pozivajući novinare te medijske kuće da profesionalno obavljaju svoj posao.

Predstavnica organizacije „Jedan od pet miliona“ Mila Jovanović pozvala je zaposlene Radio-televizije Srbije (RTS) i novinare te kuće da po savesti obavljaju svoj posao i ne budu saučesnici u propasti Srbije.

Ona je rekla da RTS nije dobro izveštavao o prebijanju demonstranta Srđana Markovića. „Da li je RTS pozvao ovog mladog čoveka da kaže šta se desilo? Da li je RTS obavljao svoj posao kako treba, naravno da nije“, rekla je Jovanović.

Ona je kazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „teatralno“ sklonio ograde a da su mu oni kao ograde doneli zahteve.

„Jedina ograda između njega i nas je zakon, a zbog zakona vi ste na ulicama već devet meseci“, rekla je Jovanović. Kod RTS su zapaljene baklje, a građani su uzvikivali „RTS-SNS“. Organizatori su pozvali demonstrante da prođu pored Trga Nikole Pašića i pozdrave vlasnicu Kanala 9 Maju Pavlović koja štrajkuje glađu.

https://twitter.com/CuvariVatre/status/1162798644195708928

Protest Jedan od pet miliona završen je večeras podrškom vlasnici novosadskog Kanala 9 Maji Pavlović, koja štrajkuje glađu od ponedeljka u centru Beograd.

Protest je završen kod zgrade Radio televizije Srbije gde su učesnici protesta pozvali zaposlene da obavljaju svoj posao profesionalno.

Prethodno su, u protestnoj šetnji, prošli kraj zgrade Predsedništva gde su ostavili panoe sa ispisanim proporukama za fer izbore.