Putin: Rusija među najvećim investitorima u Srbiji 1Foto: Beta / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za svu podršku nezavisnosti Srbije i očuvanju njenog integriteta.

On je napomenuo da je Srbija uvek mogla da računa na podršku Rusije i da se nada da Srbija, iako mala, uvek može biti oslonac Rusiji. Vučić je u uvodnom delu razgovora u užem formatu, rekao da se nada da bi Rusija mogla da pomogne Srbiji sa otvaranjem inovacionog centra pod nazivom „Tačka ključanja“.

Dodao je da se svi rusko-srpski dogovori koji se tiču inovacija i energetike usaglašavaju i izvršavaju, kao i da su zahvalni na vojno-tehničkoj saradnji. Kada smo se pre šest godina upoznali govorili smo samo o tome kako Srbija da vraća dugove, danas nemamo problema sa tim, plaćamo svoje obaveze na vreme i postali smo pouzdan partner, rekao je Vučić.

On je ocenio da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji i zahvalio Putinu na ličnom zalaganju, jer je „mnogo energije, truda, rada, vremena, ljubavi i poštovanja“ ulagao u razvijanje srpsko-ruskih odnosa. Prema njegovim rečima, trgovinska razmena napreduje, uvoz iz Rusije u Srbiju veći je za 30 odsto, a izvoz iz Srbije u Rusiju veći za 4,1 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je Vučić dosta radio proteklih godina na unapređenju srpsko-ruskih odnosa i da će mu danas uručiti državno priznanje za doprinos tome, najavljujući da će ga odlikovati Ordenom Aleksandra Nevskog. Mi smo u stalnom kontaktu, skoro smo se videli u Rusiji, a pamtim svoju posetu Srbiji i želeo bih da zahvalim stanovnicima Beograda i Srbije na toplom dočeku, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, robna razmena dve zemlje raste i dostigla je skoro dve milijarde dolara, a važno je da naša saradnja postane raznovrsnija. Drago mi je što imam priliku da posetim bratsku, prijateljsku zemlju i danas ćemo razgovarati šta smo uradili i šta još možemo zajedno da činimo, dodao je Putin.

Sastanku dva predsednika prisustvovala su i po tri saradnika sa obe strane, i to šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, vicepremijer Jurij Borisov i savetnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, dok Srbiju predstavljaju, uz Vučića i premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović. Vučić i Putin su obišli izložbu Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije, a radi se o 50 dokumenata u periodu od 1804. do 1918. godine.

Putin: Rusija među najvećim investitorima u Srbiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Beogradu da je Rusija jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Putin: Rusija među najvećim investitorima u Srbiji 2
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

On je takođe rekao i da je robna razmena između Rusije i Srbije drastično porasla i da sada iznosi dve milijarde dolara.

Putin je ocenio da se rusko-srpski odnosi razvijaju u mnogo pravaca, i tu izdvojio bezbednost, energetiku, visoke tehnologije, humanitarne veze, ali i i saradnju pravosudnih organa i državnih tužilaštava.

„Mi ne samo da isporučujemo vojnu tehniku Srbiji, nego je i kupujemo od Srbije, između ostalog i borbenu tehniku“, rekao je ruski lider.

On je naveo da će biti stvoreni uslovi za dalje korake u razvoju bilateralne saradnje.

Vučić: Prijateljstvo Srbije i Rusije ogleda se i u unapređenju ekonomske saradnje

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je danas da se prijateljstvo Srbije i Rusije ogleda i u unapređenju ekonomske saradnje, odnosno u povećanju trgovinske razmene.

„Naša saradnja je sada drugačija, obimnija i sveobuhvatnija nego u prethodnim godinama. Saradnja se odlikuje dobrim razumevanjem u svim ključnim oblastima i prešli smo sa reči na dela, naročito u energetici, u vojnoj saradnji, saradnji u oblasti infrastrukture, saobraćaju, obrazovanju, kulturi, sportu i turizmu“, rekao je Vučić u Palati Srbija nakon susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a pre početka plenarnog sastanka.

Putin: Rusija među najvećim investitorima u Srbiji 3
Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

On je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i što pomaže aktivno u svim institucijama i forumima.

Vučić je izrazio uverenje da ima prostora za unapređenje trgovinske razmene u mnogo oblasti i zahvalio na tome što su otvorena neka nova poglavlja kooperacije, od digitalizacije do korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Srpski predsednik je rekao da Rusija ima iskrene prijatelje u srpskom narodu i pozvao Ruse da u što većem broju posećuju Srbiju kao turisti.

Sva dešavanja o Putinovoj poseti Srbiji možete pratiti uživo na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari