Foto: Dragan Antonić / FoNet

To nije bez razloga jer je riječ o zemljama koje su označene kao najuspješnije u procesu pristupanja, odnosno jedine dvije koje u ovom trenutku aktivno pregovaraju o članstvu, ocenjuje za Danas Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore u Evropsku uniju vest da će Evropska komisija u narednih 16 meseci pristupiti izradi Strategije za uspešno pristupanje EU Srbije i Crne kao najnaprednijih kandidata na Zapadnom Balkanu, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, osnovna prava i borbu protiv korupcije i na stabilnost u regionu.

Upitan kako komentariše to što je ovom strategijom predviđeno da Crna Gora postane punopravna članica Unije zajedno sa Srbijom, s obzirom na utisak da je ta država uradila više od Srbije u procesu evropskih integracija, sagovornik Danasa kaže da ta inicijativa ne podrazumeva zajedničko pristupanje.

– Dakle, ne radi se o inicijativi koja inauguriše zajedničko pristupanje, odnosno pristupanje u paketu nego o jasnoj podršci Evropske komisije da se uspješno dovrši proces pristupanja za ove dvije zemlje. Crna Gora se, svakako zalaže za individualni pristup, odnosno napredovanje u skladu s ostvarenim rezultatima – ističe za naš list ministar spoljnih poslova Crne Gore.

On dodaje da bi trebalo pojasniti da 2025. nije godina predviđena za prijem novih članica, nego, kako kaže, godina do koje je vremenski okvir postavljen za ostvarenje članstva.

– To, dakle, otvara mogućnost ranijeg prijema, ukoliko neka država ranije ispuni uslove za članstvo. U tom pravcu i Crna Gora sagledava projekcije za naredni period i usmjerićemo sve napore na što bržem, kvalitetnijem i efikasnijem završetku obaveza i finalizaciji procesa pristupanja – zaključuje sagovornik Danasa u pisanom odgovoru našem listu.