Podneto 20 prigovora na izbore u Šapcu, kojima će se ove nedelje baviti GIK 1Nebojša Zelenović Foto: Beta/Grad Šabac

Nebojša Zelenović ponovio je juče da se ponovljenim izborima u Šapcu „bavila mafija iza koje stoji SNS“ i najavio da će se boriti svim pravnim sredstvima da se izbori ponove, kao i da će se, ako iscrpi sredstva pred domaćim institucijama, obratiti međunarodnim.

Gradska izborna komisija poništila je izbore u Ševaricama zbog viška glasačkih listića u glasačkoj kutiji. To je po mišljenju predsednika GIK Budimira Pavlovića nepobitan razlog za ponavljanje izbora.

Upravo su Ševarice paradigma proteklih ponovljenih izbora u Šapcu. Ovoga puta postoji i ubedljivo svedočanstvo TV Nova S i TV Šabac, čije su ekipe na licu mesta zatekle grupe muškaraca koji sa imanja udaljenog oko 100 metara sprovode neke svoje izborne aktivnosti.

Ništa na licu mesta nije izgledalo normalno: ni činjenica da su viđeni kako dele „pakete“ glasačima; ni to što nisu hteli da se predstave novinarima; ni to što smo ispred njihove „baze“ zatekli niz luksuznih automobila, zatamnjenih stakala, sa ne-šabačkim tablicama; ni to što su ih meštani prepoznali iz prethodnog izbornog ciklusa.

Uveče, nakon glasanja, kada se predsedniku biračkog odbora iz Ševarica pokvario automobil gde je bio izborni materijal, u Mačvanskom Pričinoviću, dvojica pristalica SNS pokušala su da mu otmu džak za izbornim materijalom.

Došla je i policija, legitimisala vinovnike ovog pokušaja razbojništva, i pustila ih da mirno odu, dok je privela jednog mladića koji nije imao ličnu kartu.

O svemu ovome svedoči i prilog TV Šabac i pokazuje kakav je bio odnos policije i tužilaštva za vreme izbora.

Praktično nigde ih nije bilo, ni u uobičajenim patrolama. Ono što svedoče mnogi Šapčani da nikad u istoriji grada nije bilo toliko vidno prisustvo ne samo šabačkih kriminalaca nego i njihovih „kolega“ iz Valjeva, Loznice, Beograda.

Primetni su bili po grupama u blizini biračkih mesta, prepoznatljivi po džipovima i drugim luksuznim automobilima.

Zabeležene su i pretnje novinarima. Manje primetni su bili u nekim seoskim sredinama gde su „posećivali“ domaćinstva i ne samo da su ukazivali za koga da se glasa nego nekima i da ne glasaju.

I sve to nakon što je posle 21. juna podneto 55 krivičnih prijava protiv stotinak kriminalaca. Tužilaštvo nije ni prstom mrdnulo da ove prijave istraži, iako su navedeni svedoci i podneti određeni dokazi.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je da su o brojnim nepravilnostima obaveštene ambasade Evropske unije, SAD, Velike Britanije, Australije i Kanade.

Informacije su prosleđene i do Evropskog parlamenta i Evropske komisije, i one bi trebalo da se izjasne o demokratičnosit izbornog postupka.

Pravni tim liste Nebojša Zelenović-Šabac je naš podneo je ukupno 20 prijava za narušavanje biračkog procesa, od javnog glasanja, fotografisanja na biračkom mestu, kupovinu glasova, pretnje i slično.

GIK će se, prema izjavi predsednika Pavlovića, ove nedelje baviti podnetim žalbama, a konačna odluka o održavanju ponovljenih izbora biće naknadno doneta.

Inače, zbog izbornih neregularnosti 21. juna GIK je poništio izbore na svih sto biračkih mesta, a po žalbi SNS Upravni sud u Novom Sadu je doneo odluku o ponavljanju izbora na 27 birališta. Na izbore u subotu 5. septembra izašlo je oko 58 odsto birača, ali zbog svih ovih nepravilnosti ne mogu se dati konačni rezultati.

SNS je proglasio izbornu pobedu, da ima većinu od ukupno 69 odbornika, ali značajnu ulogu imaće i manjinske liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari