Podrška projektima u Sandžaku 1Foto: S. Župljanin

Francuska će u narednom periodu podržati projekte Evropske unije (EU) usmerene ka razvoju Novog Pazara i Sandžaka – rekao je francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni nakon razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem. Ambasador Falkoni je dodao da je „shvatio  koliko su put ka EU i stabilnost važni za ovaj region“.

Francuski diplomata je istakao da je sa čelnicima lokalne samouprave razgovarao i o projektima „kojima bi se unapredila putna infrastruktura, ekonomija, turizam, poljoprivreda i ekologija ovog regiona, a Evropska komisija je već pripremila deveti milijardi evra za razvoj tih oblasti na području Zapadnog Balkana“. Naglasio je  da će u saradnji sa novopazarskim obrazovnim i kulturnim institucijama raditi na razvijanju odnosa i povećanju prisustva njegove zemlje u ovom gradu. Novopazarski gradonačelnik Biševac je ambasadora Francuske upoznao sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u ovom regionu.

– Razgovarali smo o unapređenju dalje saradnje i podršci Francuske razvoju ovog grada, koji je dokazani prijatelj EU i Francuske. Čuli smo da je EU opredelila devet milijardi evra, a mi ćemo se truditi da spremimo projekte, za razvoj infrastrukture, ekologije, privrede ili kulture i apliciramo za dobijanje sredstava kako bismo poboljšali život naših građana – rekao je Biševac nakon razgovora. Francuski diplomata je prvi put u zvaničnoj, dvodnevnoj, poseti Novom Pazaru, koju je iskoristio da se lično uveri kakva je aktuelna situacija i koja vrsta podrške je potrebna ovom kraju.

Ambasador Žan-Luj Falkoni razgovarao je i sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog Veća (BNV) Jasminom Curić, koja je govorila o glavnim aktivnostima te institucije, položaju i problemima Bošnjaka u Srbiji i konkretnim predlozima za njihovo rešavanje.

Ambasador Francuske i novopazarski gradonačelnik posetili su Inovacioni start-up centar. Francuski diplomata je ocenio da inovacioni centri doprinose razvoju celog regiona.

– Ovo je projekat koji daje veliki doprinos razvoju regiona obučavajući univerzitetski obrazovane mlade u oblasti IT sektora i razvoja preduzetništva. Agencija za razvoj Sandžaka SEDA će stupiti u vezu sa Francuskom agencijom za razvoj. Postoji mogućnost i da predstavnik Start-up centra iz Novog Pazara poseti Francusku i stupi u vezu sa našim Start-up centrom za razvoj biznis inkubatora, kako bi se upoznao sa onim što mi radimo u ovoj oblasti. Mada, budući koliko je vaš Centar razvijen, moguće da tamo neće videti mnogo toga novog – naglasio je Falkoni.

Najavljena saradnja sa Razvojnom agencijom Francuske veoma je značajna ocenjuje Samir Kačapor, direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka (SEDA), jer je, do sada, Inovacioni start-up centar finansijski podržavala samo novopazarska lokalna samouprava.

– Mi smo tražili neka inicijalna sredstva za period od šest meseci do godinu dana za ovaj centar, jer očekujemo da će nakon godinu dana on biti potpuno održiv, da će ove firme ovde rasti, da će dolaziti nove i da će to biti uspešna priča kao što jeste, jer već nakon tri meseca vidimo ogromne rezultate. Naše mlade firme sarađuju sa firmama u Evropi. Broj novih kontakata i ugovora raste iz dana u dan – istakao je Kačapor.

Harmonično društvo različitih kultura

Francuski ambasador Falkoni razgovarao je i sa predstavnicima obe islamske zajednice, nevladinih organizacija i medija. Rekao je da je stekao utisak da su svi njegovi sagovornici „svesni značaja evropske perspektive Srbije i ovog regiona“. Posetio je kulturno-istorijske spomenike i hotele „i to može biti potencijal za razvoj turizma“. Na kraju posete, ocenio je da se „radi o kraju sa bogatom istorijom, sastavljenom od mnogo različitih kultura“ i stekao je utisak „harmoničnog društva i suživota različitih kultura“.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari