Pojačano interesovanje Brisela za Savamalu 1Foto: Bojan Cvejić

Osnovane su tvrdnje koje su se ovih dana pojavile u pojedinim medijima u Srbiji da će u narednom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije najverovatnije naći i slučaj Savamala, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova u Briselu.

Podsetimo, naš list je još krajem avgusta, nakon najava da će Izveštaj EK biti objavljen do kraja oktobra, prvi preneo konstatacije briselskih izvora da postoji mogućnost da će u tom dokumentu „biti osvrta i na slučaj Savamala, odnosno da će Brisel istaći nužnost rasvetljavanja tog događaja“.
Kako za Danas nezvanično kažu diplomate, „u proteklih nekoliko meseci u institucijama EU vlada pojačano interesovanje za Savamalu“. „U Briselu su se najpre čudili zašto se u Srbiji tolika pažnja posvećuje rušenju nekoliko objekata, ali su zatim predstavnici institucija EU dobili bolji uvid u situaciju, pa su shvatili da je stvar mnogo složenija, jer se odnosi na vladavinu prava i izgradnju pravne države, a to su principi na kojima Unija naročito insistira u procesu evropske integracije“, objašnjavaju naši sagovornici.

Prema ranijim saznanjima Danasa, u predstojećem izveštaju EK Beogradu će biti poručeno i da nastavi proces ekonomskih reformi, uloži dodatne napore u segmentima koji se odnose na vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i borbu protiv korupcije. U Briselu ocenjuju da bi Srbija mogla da ponovo dobije kritike zbog situacije o slobodi izražavanja i štampe, kao i da će biti naglašena nužnost unapređenja ljudskih prava i sloboda.

„Pažnja će biti posvećena spoljnoj politici, odnosima u regionu, dolasku albanskog premijera Edija Rame, usaglašavanju sa spoljnom politikom EU… Poseban osvrt biće, naravno, na rešavanje kosovskog pitanja, kao i na odnose u regionu, sa posebnim akcentom na srpsko-hrvatske odnose, te na nedavni referendum u Republici Srpskoj“, tvrde diplomate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari