Pokret Samoopredeljenje: Dodatne tarife na račun građana 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Pokret Samoopredeljenje podneo je tužbu Osnovnom sudu protiv odluke Regulatorne kancelarije za energiju da poveća kapacitete podsticajnim tarifama za solarne fotonaponske sisteme, zahtevajući obustavu odluke dok ovo pitanje ne reši sud.

Regulatorna kancelarija za energiju odlučila se 27. novembra ove godine za novu šemu podsticajnih tarifa, a kako smatra Samoopredeljenje, ovo garantuje nekim unapred definisanim proizvođačima obnovljivih izvora energije da kupuju energiju po cenama znatno iznad tržišne vrednosti, preneo je KoSSev.

„Na Dan žalosti, koji je bio na Kosovu zbog žrtava zemljotresa u regionu Drača, 27. novembra 2019. godine, bord Regulatorne kancelarije za energiju, bez znanja, gotovo tajno je na dnevni red uvrstio i odlučio se za novi podsticajni tarifni sistem podrške, garantujući nekim unapred definisanim proizvođačima obnovljivih izvora energije, da kupuju energiju po cenama znatno iznad tržišne vrednosti. Ova odluka nema opravdanja.

Dalje se navodi da „Ove šeme podsticajnih tarifa nameću tri obaveze državi i građanima, proizvedena električna energija mora biti kupljena 100 odsto izvedene električne energije mora biti otkupljivano u narednih godina po ceni od 85,5 evra po MVh“. Električna energija koju proizvodi KEK košta oko 28 evra po MVh, a prosečna cena energije na Kosovu je oko 36 evra po MVh, uključujći uvoz i sve obnovljive izvore energije.

Naknadu koja proizilazi iz ovih šema podsticaja na kraju plaĆaju preko računa za struju potrošači. Dakle, svi mi“, kaže se u odgovoru Samoopredeljenje. Ta stranka je saopštila da „trenutno ne postoji zakon koji dozvoljava bilo kojoj instituciji da od računa građana prikuplja bilo koji drugi novac koji bi se davao bilo kojoj privatnoj kompaniji, bilo da se radi o fotonaponskim, vetroelektranama ili mini-hidroelektranama“.

Odluka Regulatorne kancelarije za energiju o nametanju dodatnih tarifa nema zakonsku osnovu i predstavlja grubo kršenje važećih zakona, krši vladavinu zakona i opravdava danak koji su građani primorani da plaćaju oligarhijskim monopolistima, ukazao je Pokret Samoopredeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari