Pokret za preokret za bojkot kao sredstvo za borbu za slobodne izbore 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Pokret za preokret, jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju, doneo je odluku o bojkotu predstojećih izbora jer nisu ispunjeni uslovi da oni budu slobodni i pošteni, saopšteno je danas iz tog pokreta.

“Odluka je doneta neposrednim izjašnjavanjem celokupnog članstva, apsolutnom većinom”, navodi se u saopštenju pokreta.

Dodali su da su se prilikom donošenja odluke u svemu držali zahteva opozicije iz decembra 2018. godine, obaveza preuzetih “Sporazumom sa narodom” i nalaza Stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona”.

“Pokret za preokret će samostalno i zajedno sa Savezom za Srbiju, celokupnom opozicijom i pobunjenim gradjanima nastaviti borbu za slobodne i poštene izbore. Naglašavamo značaj jedinstva opozicije i gradjana u ovoj borbi”, piše u saopštenju.

Ocenili su da ne postoje “minimalni uslovi” za slobodne i poštene izbore.

“Mediji su zarobljeni, pritisak na gradjane raste, a vlast nije ispunila ni jedan od zahtev opozicije iz decembra 2018. godine, niti jedan od zahteva ‘Stručnog tima’, već je krenula u proces uništavanja preostalih uporišta slobodne misli i demokratije u Srbiji. Odgovornost pored vlasti u Srbiji snosi i Evropska unija i druge medjunarodne organizacije koje pružaju podršku takvoj vlasti, urušavajući time vrednosti za koje se načelno zalažu unutar svojih zemalja i organizacija”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, bojkot predstojećih izbora je sredstvo za obezbedjivanje cilja, a taj cilj su slobodni i pošteni izbori, jer jedino slobodni i pošteni izbori mogu da omoguće stabilnost zemlje i prosperitet njenih gradjana.

“Pokret za preokret će, u skladu sa ‘Sporazumom sa narodom’, pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata nedemokratskih ‘izbora’ smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, a takvu vlast nelegitimnom i protiv nje će se boriti svim vrstama otpora i gradjanske neposlušnosti”, poručio je Pokret za preokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari