POKS čestitao praznik 1Foto: POKS (

Pokret obnove Kraljevine Srbije čestitao je praznik svima koji danas slave veliki hrišćanski praznik Sretenje, koji se obeležava kao Dan državnosti Srbije, i podsetio da je na ovaj idan, pre 214 godina podignut Prvi srpski ustanak protiv turske vlasti, na čelu sa voždom Đorđem Petrovićem Karađorđem.

Današnji dan je simbol borbe za slobodu i hrabrosti srpskog naroda predvođenog rodonačelnikom dinastije Karađorđević. Prvi put od pada Smedereva, poslednjeg uporišta Srba, 1459. godine, koji je označio kraj srednjovekovne države Srbije, srpska vojska ustala je ujedinjena 1804. svim snagama protiv Osmanskog carstva, rekao je predsednik POKS Žika Gojković.

Ovaj herojski čin, istakao je, otvorio put ka stvaranju prve srpske države.

Delegacija Pokreta obnove Kraljevine Srbije prisustvovala je tradicionalnom skupu u Orašcu, na kom je obeležen Dan državnosti.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Vojislav Mihailović podvukao je značaj Orašca kao mesta početka stvaranja moderne srpske države.

Nekad je to bio Orašac, danas je za nas to Beograd. Na izborima u Beogradu počinje stvaranje nove istorije Srbije. Beograd je mesto gde će građani Srbije konačno imati šansu da ponovo odaberu kraljevinu i svojim glasovima jasno pokažu koliko nas ima, poručio je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari