POKS: Gotovina i Markač su zločinci 1Foto: POKS

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije osuđuje najavu Hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da će na godišnjicu akcije „Oluja“ odlikovati penzionisane generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

„Hrvatska je otišla korak dalje i ne samo da slavi zločin, nego i odlikuje zločince. Ovo je još jedan šamar srpskim žrtvama koje su ubijane i proterivane sa svojih ognjišta. U „Oluji“ je etnički očišćena bivša Srpska Krajina. Više od 200.000 hiljada Srba je proterano, a više od 2.000 civila je ubijeno prilikom granatiranja izbegličkih kolona, najviše žena i dece. Desetine hiljada srpskih kuća je spaljeno, uništeno i opljačkano. Najnovija odluka države koja se zločinima ponosi je skandalozna i tražimo oštru reakciju međunarodne zajednice“ – izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

Tražimo od Hrvatske, kao članice EU, da maksimalno zaštiti prava Srba u svojoj zemlji. Da se omogući povratak svima onima koji žele povratak na svoja vekovna ognjišta, da se omogući srpskoj manjini školovanje na njihovom maternjem jeziku. Tražimo od Brisela i Vašingtona da se ponašaju u skladu sa principima koje propagiraju i ne dozvole Hrvatskoj da iznova potvrđuje ratne zločine daje im legitimitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari