POKS: Nije Vojvodina, nego Srpska Vojvodina 1Foto: POKS (arhiva)

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podseća na važan događaj na današnji dan, pre tačno 170 godina, kada je na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima proglašena Srpska Vojvodina, prva autonomna srpska teritorija u Austrijskom carstvu, navode u saopštenju.

„Od istorijskog termina Srpska Vojvodstva, komunističke vlasti su 1945. uvele termin Vojvodina, koji sam po sebi ne znači ništa. To je termin poput „pokrajina“, „regija“, „okrug“ ili „opština“ koji nema značenje dok se ne navede neki prefiks ili ime. Ukidanjem prefiksa srpska, komunisti su namerno želeli da se u budućnosti otvori pitanje čija je Vojvodina. Danas je jasno da je ona srpska i svih građana koji u njoj žive, ali ako želimo da poštujemo naše pretke koji su život dali za njeno stvaranje i da jednom zauvek otklonimo dilemu čija je Vojvodina, moramo vratiti stari naziv naše autonomne pokrajine, a to je Srpska Vojvodina“  – istakao je predsednik POKS i narodni poslanik Žika Gojković, a prenosi se u saopštenju POKS.

Danas postoje razne grupacije koje sebe nazivaju „autonomašima“, a da ne znaju elementarne činjenice iz istorije, odnosno sa kojim ciljem je nastala Vojvodina, dodaju iz POKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari