Policija izbacila opozicionog odbornika iz Skupštine grada Niša zbog snimanja 1Srđan Nonić: Foto V. Torović

Šefu opozicione odborničke grupe “Niška inicijativa“ Srđanu Noniću jutros nije dozvoljeno da telefonom snimi dolazak na posao načelnika Gradske uprave (GU) Ljubiše Janjića, već su ga policajci isterali iz zgrade Skupštine grada Niša s obrazloženjem da to nije zakonito.

– Moja namera ne samo da je legalna, već i potpuno legitimna, imajući u vidu da je načelnik, u svom poznatom maniru, u dužem vremenskom periodu nedostupan za medije, samim tim i za javnost i same građane. U svojstvu predstavnika građana, kao odbornik „Niške inicijative“, pokušao sam da Janjiću predočim značaj člana 68. Statuta Grada, u kojem piše da načelnik odgovara upravo Skupštini, a da je ignorisanje medija jedan od težih radnih i etičkih prestupa – rekao je Nonić.

On je kazao da ne samo da načelnika Janjića nije zatekao na svom radnom mestu u radno vreme, već se da se uopšte nije ni pojavio.

-Umesto načelnika u prostorije Skupštine grada obreo se manji policijski vod da hitno neutrališe dejstvo opasnog i drskog odbornika, koji nije snimao ni zaposlene u GU, niti njihove prostorije, već jedino javni prostor (hodnik), koji je ionako u potpunosti pokriven kamerama. Predstavnici policije koji su me po nalogu tužioca isterali iz zgrade pozivali su se na prekršaj neovlašćenog snimanja i govorili su mi da izađem jer će ako to ne učinim protiv mene biti podneta krivična prijava – ispričao je Nonić.

On je konstatovao da je njegovim izbacivanjem povređen Statut Grada, to jest, poslovnik o radu Skupštine Niša, član 36 kojim se uređuje parlamentarni život i demokratsko pravo, a u kome jasno stoji da se „odborniku ne može uskratiti ulazak i boravak u zgradi Skupštine Grada“.

Opozicioni odbornik je dodao da je povređen i član 117. Statuta koji garantuje javnost u radu svih organa Grada, to jest, Gradske uprave.

-Na zahtev policije oglasilo i niško tužilaštvo, koje presuđuje da je nezakonito slikanje funkcionera. Pitamo: Ko, zašto i u čije ime štiti načelnika Ljubišu Janjića? Ko ima prava da ovog visokog funkcionera stranke na vlasti liši odgovornosti za odnos prema poslu, koji ocenjujemo kao neprofesionalan, bahat i skaradan-navela je „ Niška incijativa“.

Oni su napomenuli da su pravni postupci već pokrenuti, te da će se protiv svih aktera današnjeg događaja koji su onemogućili ostvarenje njihovih zakonom i statutom propisanih prava boriti svim dostupnim sredstvima.

Inače, sredinom jula Nonić je započeo proteste, koje je prijavio ispred više od 50 gradskih preduzeća i ustanova, kako bi državne službenike podsetio da su dužni da rade u interesu građana, a ne za vladajuću partiju.

Prvi “odbor za doček” priredio je zaposlenima u Gradskoj upravi.

Nonić: Podneću krivičnu prijavu protiv sudije koji je presudio da ne smem da snimam

Srđan Nonić, odbornik „ Niške inicijative“ rekao je da će sutra u Osnovnom javnom tužilaštvu da traži informacije o tome koji postupajući sudija je naredio policajcima da ga izbace iz Skupštine grada jer „nezakonito snimanje funkcionera“.

-Protiv tog sudije ću da podnesem krivičnu prijavu jer je prekršio zakon. Takođe, zahtevaću i da mi se daju imena onih iz Skupštine grada koji su zvali policiju, pa ću i protiv njih da podnesem prijave-najavio je Nonić.

Inače, opozicionog odbornika je pre dolaska policije iz zgrade SG pokušao da izbaci i Aca Janković iz Službe za zajedničke poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari