Policija izbacila opozicionog odbornika iz Skupštine grada Niša zbog snimanja 1Foto: V. Torović

– Moja namera ne samo da je legalna, već i potpuno legitimna, imajući u vidu da je načelnik, u svom poznatom maniru, u dužem vremenskom periodu nedostupan za medije, samim tim i za javnost i same građane. U svojstvu predstavnika građana, kao odbornik „Niške inicijative“, pokušao sam da Janjiću predočim značaj člana 68. Statuta Grada, u kojem piše da načelnik odgovara upravo Skupštini, a da je ignorisanje medija jedan od težih radnih i etičkih prestupa – rekao je Nonić.

On je kazao da ne samo da načelnika Janjića nije zatekao na svom radnom mestu u radno vreme, već se da se uopšte nije ni pojavio.

-Umesto načelnika u prostorije Skupštine grada obreo se manji policijski vod da hitno neutrališe dejstvo opasnog i drskog odbornika, koji nije snimao ni zaposlene u GU, niti njihove prostorije, već jedino javni prostor (hodnik), koji je ionako u potpunosti pokriven kamerama. Predstavnici policije koji su me po nalogu tužioca isterali iz zgrade pozivali su se na prekršaj neovlašćenog snimanja i govorili su mi da izađem jer će ako to ne učinim protiv mene biti podneta krivična prijava – ispričao je Nonić.

On je konstatovao da je njegovim izbacivanjem povređen Statut Grada, to jest, poslovnik o radu Skupštine Niša, član 36 kojim se uređuje parlamentarni život i demokratsko pravo, a u kome jasno stoji da se „odborniku ne može uskratiti ulazak i boravak u zgradi Skupštine Grada“.

Opozicioni odbornik je dodao da je povređen i član 117. Statuta koji garantuje javnost u radu svih organa Grada, to jest, Gradske uprave.

-Na zahtev policije oglasilo i niško tužilaštvo, koje presuđuje da je nezakonito slikanje funkcionera. Pitamo: Ko, zašto i u čije ime štiti načelnika Ljubišu Janjića? Ko ima prava da ovog visokog funkcionera stranke na vlasti liši odgovornosti za odnos prema poslu, koji ocenjujemo kao neprofesionalan, bahat i skaradan-navela je „ Niška incijativa“.

Oni su napomenuli da su pravni postupci već pokrenuti, te da će se protiv svih aktera današnjeg događaja koji su onemogućili ostvarenje njihovih zakonom i statutom propisanih prava boriti svim dostupnim sredstvima.

Inače, sredinom jula Nonić je započeo proteste, koje je prijavio ispred više od 50 gradskih preduzeća i ustanova, kako bi državne službenike podsetio da su dužni da rade u interesu građana, a ne za vladajuću partiju.

Prvi “odbor za doček” priredio je zaposlenima u Gradskoj upravi.

Nonić: Podneću krivičnu prijavu protiv sudije koji je presudio da ne smem da snimam

Srđan Nonić, odbornik „ Niške inicijative“ rekao je da će sutra u Osnovnom javnom tužilaštvu da traži informacije o tome koji postupajući sudija je naredio policajcima da ga izbace iz Skupštine grada jer „nezakonito snimanje funkcionera“.

-Protiv tog sudije ću da podnesem krivičnu prijavu jer je prekršio zakon. Takođe, zahtevaću i da mi se daju imena onih iz Skupštine grada koji su zvali policiju, pa ću i protiv njih da podnesem prijave-najavio je Nonić.

Inače, opozicionog odbornika je pre dolaska policije iz zgrade SG pokušao da izbaci i Aca Janković iz Službe za zajedničke poslove.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.