Policija postavlja oko 1.000 novih kamera u Beogradu 1Foto: N1

Policija će u naredne dve godine u Beogradu instalirati skoro 1.000 stacionarnih kamera za video nadzor, na 800 lokacija, što će doprineti većoj bezbednosti građana i bržem otkrivanju krivičnih dela, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je na predstavljanju doprinosa MUP razvoju elektronske uprave u Srbiji rekao da će te kamere imati softvere za prepoznavanje lica i registarskih tablica, a nagovestio je i da će se kamerama postepeno opremati i patrolna vozila, kao i policajci na ulici.

Neće biti značajnije ulice, ulaza ili prolaza između zgrada koji neće biti pokriven kamerama. Znaćemo iz kog ulaza i zgrade je počinilac došao, iz kojeg automobila, objasnio je Stefanović, konstatujući da će to doprineti svesti kriminalaca da će biti uhvaćeni.

Mreža kamera će se, dodao je Stefanović, potom širiti i na autoput i magistralne puteve. Govoreći o uspesima MUP u razvoju državne elektronske uprave, Stefanović je naveo da su na portalu E-uprava na prvom, trećem, četvrtom i petom mestu po broju obavljenih usluga one koje pruža MUP – registracije vozila, lične karte, pasoši i uverenja o državljanstvu.

On je precizirao da je od 2013. godine elektronske usluge MUP građanima koristilo 3,5 miliona građana, a istovremeno je pružan i servis drugim državnim organima.

Upitan o odlaganju početka primene novog Zakona o oružju i municiji za godinu dana, Stefanović je naglasio da je to učinjeno da građani ne bi plaćali drakonske kazne zbog svojih administrativnih propusta, jer, po običaju, čekaju poslednji rok da nešto urade.

Rok za preregistraciju oružja bio je 5. mart, a Vlada je predložila Skupštini da se to produži za još godinu dana. Nažalost, godinama ljudi čekaju poslednji rok da se nešto uradi, to je deo mentaliteta. Ovo će biti poslednje produženje, više ga neće biti, poručio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari