Politiko: Vučić uči nemačke lekcije, za kritičare suviše dominantna ličnost 1Novine, štampa, mediji, print

Briselski portal Politiko (Politico) kome je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao intervju, danas se ponovo osvrnuo na njegov razgovor ocenjujući da je za mnoge kritičare unutar i van Srbije Vučič „suviše dominantan“.

U tekstu pod naslovom „Predsednik Srbije uči nemačke lekcije“, portal navodi da je Vučić u nedavnom intervjuu rekao da izvlači lekcije moderne Nemačke koja se suočila sa gubitkom teritorije koju je nekada smatrala svojom, ali se usredsredila na ekonomski uspon i promovisanje svoje kulture i vrednosti.

„Hteo bih da budemo dovoljno pametni i da znamo da najvažnije nije uvek teritorijalno pitanje. To je važno, bez sumnje. Ali, to ne može biti važnije… od vrednosti kao što su vrlina, jezik i kultura“, rekao je Vučić.

Politiko dodaje da je Vučić dva puta sebe nazvao „malim momkom sa Balkana“, ali portal primećuje da je to opis koji nije u skladu s njim, ne samo zbog toga što je predsednik Srbije visok oko dva metra, već je on dominanta ličnost poslednje decenije, a za kritičare i „suviše dominantna“ ličnost.

„Akademici, aktivisti za ljudska prava, zapadne diplomate i opozicioni političari kažu da je odgovoran za ozbiljno nazadovanje na polju demokratije, slobode i vladavine zakona“, naveo je Politiko.

Portal pominje ocenu organizacije Fridom Haus koja Srbiju vidi samo kao „delimično slobodnu“ kao i saopštenje OEBS-a povodom izbora u Srbiji da je „izbor birača bio ograničen prevelikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika u većini glavnih medija“.

Vučić je, kako navodi portal, odbacio takve procene nazivajući ih „birokratskim izveštajima“, a glasanje je opisao kao „najpravednije izbore koje smo ikada imali“.

„Ne kažem da je to idealna situacija“, kazao je on o izbornim rezultatima, prenosi Politiko i dodaje da je rekao da se njegov uspeh svodi na dobro upravljanje ekonomijom, velike infrastrukturne projekte i slabost njegovih političkih protivnika.

Vučić je u superlativima govorio o projektu „Beograd na vodi“, o novim auto putevima i „čvrstom ekonomskom rastu“ zemlje.

Politiko o Kosovu navodi da ga Srbija i dalje smatra „svojom pobunjeničkom pokrajinom“. „Uz podršku svog saveznika Rusije, Srbija je sprečila Kosovo da se pridruži Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama“, naveo je portal.

Portal dodaje da je za Srbiju pitanje Kosova neraskidivo vezano za njenu kandidaturu za članstvo u EU i da je Unija jasno stavila do znanja da se ni Srbija ni Kosovo ne mogu pridružiti dok ne postignu trajno mirovno rešenje.

U tekstu se podseća i da je Srbija u pregovorima o članstvu u EU od 2014. godine, kao i na to da je Vučić rekao da mu je cilj bio da se pregovori završe 2024. godine i da Srbija postane članica 2026. godine i da se EU proces mora ubrzati.

Ali, kako dodaje Politiko, EU je i dalje potrebno ubeđivanje. „Prošle nedelje, šest članica EU blokiralo je otvaranje novog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije, uglavnom zbog toga što su razočarane stanjem reformi, tvrde diplomate“, a navodi portal.

Dodaje da je drugi kamen spoticanja sa EU spoljna politika i to ne samo zbog veza Srbije sa Rusijom, već i zbog Vučićeve bliske saradnje sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari