SAD pozdravljaju nameru Srbije da Hezbalah proglase terorističkom organizacijom 1Majk Pompeo Foto: Beta/AP/Kenzo Tribouilard

Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe, koju podržava Iran, da deluje u Evropi, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo (Michael Pompeo), objavljeno je na sajtu američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se podseća da je ta „važna akcija“ najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik SAD Donal Tramp (Trump) obezbedio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obe nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva“, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Dodaje se i da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo. „SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog „vojnog“ i „političkog“ krila, naveo je Pompeo u saopštenju.

„Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugde da preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, njihove regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama“, zaključuje se u saopštenju. RSE podseća da je jedna od 16 tačaka u sporazumu koji su 4. septembra u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Vučić stoji i da se „obe strane obavezuju da označe Hezbolah u njegovoj celini kao terorističku organizaciju, kao i da u poptunosti primene mere ograničenja Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari