Ponoš: Međusobno uvažavanje preduslov uspešnosti protesta 1Zdravko Ponoš Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je glavni preduslov da se protesti održe međusobno uvažavanje svih aktera protesta.

„Građani ne šetaju da bi podržali neku političku partiju, već da bi stvari vratili u normalu. Da bismo imali prosperitetnu i bezbednu budućnost, prvo moramo da imamo uređeno društvo, zdravu ekonomiju i funkcionalnu demokratiju”, kazao je Ponoš gostujući u emisiji Minut do 12.

„Za to moramo da se izborimo pritiskom na ulici, pritiskom na institucije, pridobijanjem podrške građana, širenjem protesta u unutrašnjosti. Treba obznaniti da se to dešava u Srbiji i u uticajnim stranim medijima, jer više nas je koji ovde demonstriramo nego žutih prsluka u Francuskoj. Takođe, neophodno je i da se svi akteri međusobno uvažavaju, jer samo tako ovi protesti mogu da budu uspešni,“ istakao je Ponoš.

On je dodao da je za učinkovitost protesta neophodno definisati uzlaznu, a ne izlaznu strategiju.

“Moramo da se dogovorimo šta je cilj, a to je da uspostavimo normalan sistem u kojem će u sledećem koraku moći da se nadmeću različite politike. Do toga se dolazi preko demokratskih i fer izbora, jer takve izbore će sadašnja vlast sigurno izgubiti”.

„Proteste treba politički arikulisati i usmeriti ka cilju koji je očigledan – Vučić mora da ode, a to će se desiti na prvim regularnim izborima u Srbiji, koji se traže ovim protestima. Preduslov za slobodne izbore su slobodni mediji. Ni jedan učesnik protesta nema pravo da sa Olimpa drži lekcije ostalim učesnicima protesta i deli licence ko je ispravan, a ko ne. To što se neko popeo na kamion ne kvalifikuje ga da prisvaja proteste i određuje šta je moralna vertikala.”, poručio je potpredsednik Narodne stranke.

Govoreći o trci u naoružanju i stabilnosti u regionu, Ponoš je konstatovao da „je u pitanju trka puževa, a da najveći bezbednosni rizik za Srbiju predstavljaju oni koji sede u Savetu za nacionalnu bezbednost Srbije. Oni u civilu. Oni su veći rizik za Srbiju od vojnih i svih drugih pretnji po bezbednost naše zemlje”, kazao je Ponoš.

On je rekao i da je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina svakako značajna za Srbiju, ali da ju je vlast, kao i odnose sa Rusijom, zloupotrebila.

„Potrebno je održavati dobre odnose sa Rusijom, prvenstveno oko rešavanja pitanja Kosova, uzimajući u obzir poziciju koju Rusija ima u UN, ali i ekonomske i vojne saradnje. To je gurnuto u drugi plan karnevalskim pristupom toj poseti“, rekao je Ponoš.

On je ukazao i na lošu organizaciju poput „blokiranja grada zbog 50 hiljada ljudi koji su protiv svoje volje dovedeni na doček“ i neprimerene gestove kao što je „moljenje Putina preko patrijarha da se obrati građanima, dok Šešelj iskače iz kripte, a članu Sinoda je zabranjen pristup.“

Govoreći o potencijalnim izborima, Ponoš je istakao da su Vučiću izbori potrebni kako bi „dobio legitimitet za korake koje namerava da preduzme po pitanju predaje Kosova“.

„Verujem da se Vučić sprema za izbore, ali je teško da će ih ove godine biti, a da budu fer i pošteni. Opozicija na takve, nedemokratske, izbore ne sme da pristane, jer ne služe interesima građana, već samo produžetku Vučićeve diktature“, poručio je Ponoš.

“Ako odluči da raspiše svoje izbore – super. Neka izađe na izbore sa SRS, LDP i SPS. Treba da ih dobije sa 90% glasova, pa da budemo kao Severna Koreja. Stvari treba ogoliti do kraja”, zaključio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari