Ponoš: Smirivanje protesta bi dovelo do odmazde naprednjačkog režima 1Zdravko Ponoš Foto: Narodna stranka

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da bi smirivanje protesta bilo štetno i da bi dovelo do odmazde vladajućeg režima.

„Izvesno je da bi gušenje protesta i njegovo anesteziranje bilo štetno. Režim je sada uzdržan, jer je nekim potezima dolivao energiju ovim protestima. Ako bi se protesti smirili, siguran sam da bi usledile mere odmazde, na razne načine. Ne mislim samo na primenu sile, već dodatni medijski mrak, na mere kojima je ovaj režim sklon“, rekao je Ponoš u intervjuu za portal “Glas Šumadije“, a prenosi Narodna stranka.

On je podsetio da su protesti iznedrili bojkot izbora i institucija, sa ciljem da “jednog dana imamo normalne izbore i normalne institucije”.

“Ovo što smo do sada imali, do izlaska iz parlamenata, nije bio razgovor, već monolog vlasti i ponižavanje opozicije, a to nikuda ne vodi. Ne vidim ni jednu temu o kojoj bi posle svega moglo da se razgovara sa režimom, osim o izbornim uslovima, jer će o tome jednom morati da se razgovara”, rekao je Ponoš i dodao da, pod ovakvim uslovima, izbori nisu potrebni ni građanima ni opoziciji.

Ponoš je naveo da su protesti razbili strah i pokazali da su građani, kada izađu na ulicu, u stanju da izvrše pritisak, i dodao da je protestima učinjen pomak.

Potpredsednik Narodne stranke je, povodom pregovora o rešavanju kosovskog pitanja, istakao da nisu tačne tvrdnje srpske vlasti da su pregovori u zastoju.

“Pre neki dan smo čuli od briselske birokratije da se razgovori nastavljaju, a tvrdnjom da se povukao iz razgovora, Vučić baca prašinu u oči javnosti Srbije. Razgovori nikada nisu stali, nikada nisu bili dinamičniji, vode se o tehničkim detaljima i on je na putu velike izdaje, prodaje nacionalnih interesa. Zadatak i naroda i opozicije je da onemoguće da se takve stvari dese”, poručio je Ponoš.

Upitan o eventualnom ujedinjenju stranaka nastalih odvajanjem od Demokratske stranke, Ponoš je odgovorio da Narodna stranka ne učestvuje u tim razgovorima.

„Mi nemamo ništa s tim. Nismo nastali cepanjem Demokratske stranke da bi to kod nas bila tema. Narodna stranka je samonikla, nismo nastali cepanjem bilo koje druge stranke, a  mnogim ljudima u Narodnoj stranci je ovo prvo političko angažovanje, mada ima i onih koji su bili u DS“, rekao je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari