Ponoš u "Utisku nedelje": Šanse da se ponovo ujedini opozicija su nikakve 1Foto: printscreen Nova rs.

Predsednik stranke Srbija Centar „Srce“ zdravko Ponoš je u „Utisku nedelje izjavio da su šanse da opozicija ipak zauzme jedinstven stav nikakve, jer su oni imali kontinuitet u borbi za izborne uslove.

On je ovakav stav opravdao time što su oni potpisali dokument u saradnji sa ProGlasom da se neće ići na izbore dok se ne ispune zahtevi opozicije i da će njegova stranka ostati dosledna tom stavu.

„Ja ne mogu nešto da potpišem i da posle toga pogledam u oči Gojku Božoviću ili Peci Popoviću ili Ceci Bojković i da kažem puj pike to ne važi što sam potpisao, to me ne obavezuje. Mene to obavezuje. Ja mislim da u politici postoji i nešto što se zove moral. Ali kada govorimo o tome šta smo sve postigli i gde smo posrnuli, mogu da kažem šta smo sve mogli da postignemo na jesen da smo bili strpljivi i da je bilo istrajnosti da se borimo za izborne uslove na način na koji mi to predlažemo. Mi bi na jesen imali daleko bolje uslove.

Potpredsednik Novog DSS Predrag Marsenić, čija stranka takođe neće izaći na izbore je ocenio da je do podele u opoziciji došlo onog trenutka kada je američki ambasador Hil došao na sastanak. On se takođe pozvao na sporazum sa ProGlasom i izjavio je da vladajuća stranka nije ništa od zahteva opozicije prihvatila, već da je sve ostalo na praznim obećanjima.

Biljana Đorđević iz Zeleno- levog fronta, koji će izaći na izbore izrazila je neslaganje sa svojim sagovornicima, a kao argument je navela to da je vlast ipak bila primorana da raspiše sve izbore u isto vreme.

Na pitanje Olje Bećković da li se ona oseća kao da je izneverila dokument koji je njena stranka takođe potpisala sa ProGlasom, ona je odgovorila da nema takav utisak.

„Ja nemam takav utisak. Taj dokument je potpisan 9. marta kada je postojala opasnost da izbori budu raspisani u aprilu. I ako pročitate dokument tamo stoji da je izbore potrbno raspisati u najdužem mogućem periodu kako bi se ispunili svi zahtevi ODHIR-a. Potpisivanje tog dokumenta je ostvarilo svoj prvi cilj a to je da se izbori tada ne dogode. Mi i dalje ne verujemo u njihova obećanja, ali odlaganje nije bilo prihvatljivo. Mi ćemo i dalje insistirati na tome da Komisija za birački spisak koja mora biti oformljena dobije izvršna ovlašćenja. Ono što jeste postignuto je to da smo naterali vlast da prizna krađu time što je pristala da raspiše izbore u Beogradu i na lokalu u isto vreme.

Zdravko Ponoš je naglasio da je vlast prihvatala uslove opozicije dok su bili jedinstveni.

„Tek kada su videli da nismo jedinstveni, oni su počeli da nas „buše“. Neke su vodili u Jajince na vino, na kafu kod Hila, kod patrijarha“, rekao je Ponoš ali nije želeo da kaže imana onih na koje je mislio.

Stavovi Ponoša i Marsenića su različiti od onih koje zastupa Biljana Đorđević kada je u pitanju i izlazak na ostale lokalne izbore.

Ponoš i Marsenić imaju identičan stav po ovom pitanju, a to je da će svojim opštinskim odborima dati na slobodnu volju da procene da li treba da izađu ili ne, s tim da je Marsenić rekao da njegova stranka svojim odborima ne savetuje da izađu.

„Naši odbori moraju da znaju da daju legitimitet ovoj vlasti izlaskom na izbore i da posle toga nema kukanja ako ih izgube“, naveo je Marsenić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari