Šta se menja u zakonu da bi i redovni lokalni izbori bili održani 2. juna? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Odluka predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da svi redovni lokalni izbori budu održani 2. juna, kad i beogradski, podrazumeva izmenu Zakona o lokalnim izborima, koju bi narodni poslanici, prema najavama, trebalo da izglasaju u subotu, 20. aprila, piše portal N1 Beograd.

Predlog da i redovni lokalni izbori budu održani 2. juna uputio je još 1. aprila jedan od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić, koji je tada naveo da je 18. april krajnji rok da se promeni Zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje lokalnih izbora povećao sa 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornicima.

S obzirom na to da vremena za izmenu te odredbe praktično više nema, ostala je još samo mogućnost da se izmenama istog zakona skrati vreme za izbornu kampanju, o čemu je za N1 pričao politikolog Boban Stojanović.

Prema najavi predsednice parlamenta, izmene zakona trebalo bi da budu usvojene u subotu, a izbori raspisani u nedelju, 21. aprila, što ostavlja 42 dana do 2. juna, kada će biti održani izbori.

To praktično znači da vreme od raspisivanja do održavanja izbora mora biti skraćeno sa minimalnih 45 na 30 dana, što je odredba koja se već primenjuje na predsedničkim i pokrajinskim izborima. Izmenom tog stava omogućilo bi se da redovni lokalni izbori budu raspisani najkasnije 3. maja, a održani 2. juna.

Podsetimo, redovni lokalni izbori biće održani u sledećim gradovima: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Na birališta će izaći i glasači iz sledećih opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Glasaće i birači iz 23 gradske opštine: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd), Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja (Niš) i Kostolac (Požarevac).

Zašto se Novi Beograd ne uklapa u kalkulaciju

Ostaje jedino dilema kako će biti pravno rešeno raspisivanje i održavanje izbora za odbornike Gradske opštine Novi Beograd, s obzirom na to da je aktuelni saziv novobeogradskog parlamenta konstituisan tek 8. septembra 2020. godine. Prema još važećem zakonu, lokalni izbori u opštini Novi Beograd mogu biti raspisani 120 dana pre isteka mandata odbornicima, a to je 11. maj. Jedina pravno moguća opcija da i izbori u toj opštini budu održani 2. juna jeste da se izmeni i prvi stav člana 35, tako što bi bilo omogućeno da lokalni izbori mogu da budu raspisani najranije 150 dana pre isteka mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari