Ponovo se glasa danas na 27 biračkih mesta u Šapcu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Tribine Novog optimizma u Šapcu pokazale su pravo značenje šta znači biti slobodan grad. Predstavnici Zrenjanina, Bora, Smedereva, Rume govoreći o ekološkim problemima naveli su da nemaju načina i mogućnosti da javno iskažu koliko su građani ugroženi, i da su jedino u Šapcu bili u prilici da osvetle tamne strane šta država i pojedini strani investitori čine protiv zdravlja i ekonomije države.

S druge strane šabački SNS se u kampanji znatno opredelio za poruke visokih stranačkih i državnih funkcionera. Tako je Milenko Jovanov, potpredsednik GO SNS, naveo da se sprema izborna krađa, i da „postavljanjem paravana ispred biračkih odora u kojima će sedeti samo njihovi predstavnici, jer su druge najurili, će omogućiti uvid u to kako građani glasaju“.

Naravno, opet su to plasirane neistine, u biračkim odborima su predstavnici svih 12 lista. Jovanov je kao okosnicu boljitka za građane naveo izgradnju auto-puta Ruma-Šabac, izgradnju otvorenog bazena kao i dovođenje vode i kanalizacije u šabačka sela.

Posebno su oštri napadi na gradonačelnika Nebojšu Zelenovića da je zloupotrebio pandemiju za odlaganje ponovljenih izbora. Kao konkretan vid kampanje SNS bilo je otvaranje terena za male sportove u Medicinskoj školi.

Ali su pozive za ovaj događaj međutim, dobili samo prorežimski mediji. Inače, i TV Šabac i Glas Podrinja imaju otvoreni poziv za gostovanja predstavnika SNS , ali se oni godinama oglušuju izbegavajući da odgovaraju i na neka neugodna pitanja. O krađi glasova Srpska napredna stranka se ne izjašnjava.

Međutim, da bi se sprečila nova krađa glasova u naselju Šumice građanima su se obratili profesor Čedomir Čupić i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

U razgovoru sa građanima pojasnili su da je uzimanje novca za glasanje kažnjivo delo i ponudili im besplatnu pravnu pomoć.

Na Gradskom trgu su u četvrtak u organizaciji Novog optimizma, pod nazivom „Neće proći“, govorili Čedomir Čupić, Savo Manojlović, Dušan Petričić i Vesna Rakić Vodinelić.

Izbori se ponavljaju na 27 biračkih mesta, sa 28.800 birača, što je gotovo trećina biračkog tela.

Gradska izborna komisija (GIK) je zbog kupovine glasova, podmićivanja, ucenjivanja kao i falsfikovanja glasačkih listića poništila izbore na svih sto biračkih mesta ali se po žalbi SNS izbori ponavljaju na 27 mesta gde su nađeni listići prikupljeni van birališta.

Pravni tim liste Nebojša Zelenović – Šabac je naš podneo je brojne krivične prijave, gde je navedeno stotinak imena kriminogene prošlosti, i na taj način dobijeno nekoliko hiljada glasova za SNS.

Prijavljeno je 12 lista, a na ovih 27 mesta razlika u prethodnom glasanju između SNS i sedam prodemokratskih lista bila je 61 glas.

Ukoliko bi lista lista Metla-Opstanak prešla cenzus, a prethodno joj je nedostajalo oko 200 glasova, i manjinska lista UDS, kojoj je nedostajalo stotinak glasova, zajedno sa listom Šabac je naš, Novi tim za Šabac, Ruska stranke i Zelene evropske partije, prema grubim računicama, osvojile bi 35 odborničkih mesta od ukupno 69.

Posebnu notu dramatičnosti delimično ponovljenih lokalnih izbora u Šapcu dale su izjave evroposlanice Tanje Fajon i sedmoro njenih kolega iz Evropskog parlamenta, kao i predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića. On se o Fajon i Šapcu oglasio i u Vašingtonu, nakon pregovora u Beloj kući o ekonomskom sporazumu sa Prištinom. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uzvratio je na svoj način, rečima kao da je Vučić „zaboravio“ svoju posetu Berlinu i Angeli Merkel, neposredno pred lokalne izbore u Beogradu 2018. godine.

Pisonero: EU pažljivo prati

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je u petak izbori koji će biti ponovljeni u Šapcu važni za demokratiju i vladavinu prava i da će ih Evropska unija pažljivo pratiti. Po njenim rečima, „svi politički igrači treba da se ponašaju odgovorno, a glasači moraju da budu u mogućnosti da slobodno izraze svoju volju“. „Institucije treba da deluju nezavisno i osiguraju slobodne i poštene uslove, u skladu sa zakonom i evropskim standardima“, navela je portparolka za agenciju Beta. Pisonero je dodala da građani i politički akteri moraju da imaju puno poverenje u integritet izbornog sistema. „Treba da postoje efikasni mehanizmi za praćenje svih mogućih žalbi. EU će i dalje pažljivo pratiti razvoj događaja“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari