Ambasadorka Rumunije: 2025. dostižan cilj za Zapadni Balkan 1Foto: Printskrin/Jutjub-RTV

Region Zapadnog Balkana će ostati među glavnim prioritetima rumunskog predsedavanja Savetom Evropske unije, najavila je ambasadorka Rumunije Oana Kristina Popa.

Ona je izrazila uverenje da 2025. ostaje dostižan cilj za članstvo, ako kandidati koji su odmakli u tom procesu ostanu posvećeni primeni reformi.

Popa smatra da bi na 2025. kao indikativan termin koji je EU postavila u svojoj Strategiji proširenja trebalo gledati kao na moćan podsticaj za ubrzavanje reformi. Ohrabrujemo Srbiju da iskoristi ovu priliku kako bi održala svoje reformske napore na visokom nivou, istakla je Popa u intervjuu za European Western Balkans. Ona je predočila da će šestomesečno predsedavanje Rumunije Savetom EU biti održano pod motom – „Kohezija, zajednička evropska vrednost“.

Oslanjajući se na rezultate postignute tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja, nastavićemo da podržavamo evropsku perspektivu svih država regiona na osnovu njihovih posebnih zasluga i pridržavanja specifičnih kriterijuma u okviru procesa pristupanja, obećala je Popa. Upitana šta je za Rumuniju najpoželjniji ishod procesa normalizacije odnosa Srbije i Kosova,

Popa je odgovorila da Rumunija podržava održiv i sveobuhvatan sporazum koji bi prihvatile obe strane i podržala međunarodna zajednica. Sigurna sam da sve uključene strane shvataju značaj napretka i pomirenja prilikom normalizacije odnosa Beograda i Prištine u okviru dijaloga koji Brisel održava kako bi se očuvala regionalna stabilnost i bolja budućnost za sve ljude u regionu, rekla je Popa. Ona je konstatovala da je stav Rumunije u slučaju Kosova od početka bio principijelan i zasnovan na međunarodnom pravu, kao i da se neće menjati. Kao članica Evropske unije, Rumunija ostaje posvećena konsolidaciji stabilnosti i prosperitetu širom regiona kroz instrumente i politike EU, poručila je Popa.

Ona je ocenila i da je rumunsko članstvo u EU uspešna priča. Za Rumuniju, proteklih 11 godina članstva predstavljaju period jačanja demokratije, društvenog razvoja, modernizacije i ekonomskog rasta, kao i vidljivih poboljšanja životnog standarda stanovništva, zaključila je Popa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari