Popov: Evropa ima i mehanizam i plan 1Foto: BETAPHOTO/ European Council Mario Salerno (arhiva)

Evropa sada ima mehanizme da pritisne Srbiju i Kosovo da idu u pravcu rešenja. Imaju jasniji plan nego ranije.

Idući ka tom sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu, usput će se rešavati i druga pitanja – kaže za Danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, govoreći o sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija koji je održan prošlog četvrtka u Briselu, uoči novog susreta na tehničkom nivou zakazanog za sredu.

Popov ocenjuje da je prvi sastanak Hotija i Vučića bio ono što bi se u šahovskoj partiji nazvalo „otvaranje“: Beograd, Priština i Brisel povukli su svoje početne poteze. Prema njegovim rečima, tome je prethodila solidna priprema u vidu pojedinačnih susreta evropskih zvaničnika, a pre svega francuskog predsednika Emanuela Makrona, sa Hotijem i Vučićem.

– Tri teme su izdvojene kao ključne, to je pitanje nestalih, zatim interno raseljenih lica i ekonomska pitanja. U narednoj fazi Brisel je sigurno pripremio kako oni vide taj sporazum i put do njega. Mislim da će se već na sledećem sastanku ozbiljnije razgovarati o toj drugoj temi. Ove druge stvari su otvorene i one će trajati tokom pregovora, ali će se na stolu verovatno neći neki polazni papir kako Brisel vidi krajnji dogovor – smatra Popov.

On podseća da svi govore „prihvatićemo ono što se dogovore Beograd i Priština“ ali ukazuje da svi takođe dobro znaju da se Priština i Beograd ne mogu sami dogovoriti. Popov pretpostavlja da Brisel već ima pripremljenu varijantu kako bi to rešenje otprilike trebalo da izgleda, te da su sa nekim početnim tačkama možda već upoznali pregovarače.

– Evropska unija ima mehanizme da ubrza celu tu priču, i kada je reč o Kosovu i kada je reč o Srbiji. To je sticajem okolnosti proizašlo i iz ove pandemije. Reč je pre svega o paketu ekonomske pomoći. Evropa je jasno naglasila na video-samitu šestog maja, da će uslov da neko dobije pomoć biti unutrašnje reforme, to jest vladavina prava, kao i dobrosusedski odnosi, gde oni podrazumevaju rešavanja pitanja Beograda i Prištine – ističe Popov.

On dodaje da je još jedan mehanizam koji Evropska unija ima kako bi privolela Kosovo da bude kooperativnije vizna liberalizacija.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa kosovskim premijerom u četvrtak u Briselu, izjavio je da sastanak nije bio lak, te da se govorilo o nestalima i interno raseljenim licima, kao i o ekonomiji. Kosovski premijer Avdulah Hoti nakon susreta je kazao da je postignut napredak i da veruje u međunarodne partnere.

Hoti: Hod ka konačnom sporazumu

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da ne postoji tehnički dijalog, već da „postoji samo dijalog za konačni sporazum o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa dveju zemalja“. Kako prenosi RTS Avdulah Hoti je to napisao na svom Fejsbuk profilu.

Rešenja o pitanjima nestalih, interno raseljenih i ekonomiji tražiće se u sredu, kada bi pregovori trebalo da se nastave na tehničkom nivou.

Demokratska partija Kosova razmatrala je sastanak premijera Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu u četvrtak ocenivši ga brzopletim, bez jasnoća i potrebne političke podrške, prenose mediji. „Ovaj sastanak je pokazao da vlada nije ni politički ni sadržajno pripremljena. Ušla je u ovaj dijalog bez platforme, bez strategije, bez konsenzusa, bez koordinacije, bez iskustva u ovom procesu i bez eksperata“, rekao je član rukovodstva DPK Enver Hodžaj. On je na konferenciji za novinare takođe nazvao sastanak „dokazom ozbiljnog kompleksa inferiornosti Hotija prema Vučiću“. Osnivač DPK je kosovski predsednik Hašim TačI, koji je odstupio sa pozicije pregovarača zbog saslušanja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari